Fit & Gezond

Expert: “Wattenstaafjes hebben sowieso geen nut, oorsmeer verdwijnt vanzelf”

Expert: “Wattenstaafjes hebben sowieso geen nut, oorsmeer verdwijnt vanzelf”

Foto: Shutterstock

Als het van Europa afhangt, vind je straks geen plastic wattenstaafjes meer in de winkel. Wie nu al panikeert bij het idee van een jeukende oorschelp: wattenstaafjes zijn sowieso geen goed idee.

Wattenstaafjes zijn voor velen een onmisbaar item in de badkamer, om make-up aan te brengen of om een klein wondje te verzorgen, maar in de eerste plaats om onze oren schoon te maken. Dat de Europese Commissie het kleine gebruiksvoorwerp nu viseert omdat het uit plastic wordt gemaakt (in gang gezet door de foto van een zeepaardje dat zich vastklampt aan een wattenstaafje) noopt ons ertoe om het gebruik in vraag te stellen.

LEES OOK. Europa verbiedt wattenstaafjes, rietjes en plastic bestek

Eerst en vooral, wattenstaafjes of oorstokjes zouden - zoals vroeger - net zo goed van karton gemaakt kunnen worden. In de Verenigde Staten gebeurt dat al en daar vind je ze amper op de stranden, omdat karton snel afbreekt in het milieu. Maar we kunnen ook gewoon zonder wattenstaafjes.

Met een wattenstaafje in je oor peuteren mag sommigen dan wel een verlossend gevoel geven, maar eigenlijk duw je het oorsmeer gewoon dieper in je oorschelp en riskeer je de gehoorgang en/of het trommelvlies te beschadigen, zo waarschuwen NKO-artsen al langer.

Ook professor Frans Gordts, diensthoofd van de NKO-afdeling bij UZ Brussel, ziet geen nut in het gebruik van wattenstaafjes. “Oorsmeer heeft een belangrijke functie, het beschermt de gehoorgang net tegen bacteriën. Nadien droogt het oorsmeer uit en wordt het vanzelf naar buiten geleid door de haartjes in de gehoorgang.”

De oorschelp wassen met water, wat automatisch onder de douche gebeurt, is dus meer dan voldoende. Alternatieven voor wattenstaafjes worden ons vooral door de producenten aangepraat, zegt de professor. “Wie met hardnekkige oorsmeer kampt, kan baat hebben bij een speciale spray die hem of haar wordt aangeraden na een bezoek aan de NKO-arts.” Het gebruik van zogenaamde oorschrapertjes, met een lus van roestvrij staal, raadt hij dan weer af omdat het de oren kan beschadigen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees