Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”

Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”

Benjamin Herman (31), de man die dinsdag twee politieagentes en een 22-jarige student doodde, had het duidelijk gemunt op de politie. Dat melden de burgemeester van Luik en de korpschef van de Luikse lokale politie op een persconferentie. De dader kwam pas gisteren uit de gevangenis met een uitgaansvergunning voor twee dagen en stond sinds vorig jaar op de radar van Staatsveiligheid omdat hij geradicaliseerd zou zijn. Op amateurvideobeelden is duidelijk te horen hoe hij “Allahu Akhbar” roept.

Volgens de procureur des konings viel de schutter rond 10.30 uur in het centrum van Luik, ter hoogte van Café de Augustins, twee agentes aan. Hij benaderde hen langs achteren en diende hen meerdere messteken toe. Wellicht met een breekmes. Vervolgens nam hij hun dienstwapen af en schoot hij beide vrouwen in koelen bloede neer. De twee slachtoffers zijn ter plaatse overleden.

Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”
De schutter. Foto: Twitter

Vervolgens vluchtte de man weg. Tijdens zijn vlucht probeerde hij een wagen te stelen. Daarbij schoot hij de passagier van de wagen, een jongeman van 22, dood. Zijn moeder zag het voor haar ogen gebeuren.

Hij verstopte zich daarna in een school vlakbij en hield er even een poetsvrouw gegijzeld.

Rond 11 uur arriveerden de speciale antibanditisme-eenheden van de Luikse politie. De verdachte kwam al schietend de school buiten en verwondde zo nog vier agenten. Drie liggen nog altijd in het ziekenhuis. Een van hen verkeerde even in levensgevaar.

Ooggetuigen spreken van minstens twintig schoten en hoorden de man “Allahu Akbar” roepen. Het parket kan dat niet bevestigen. Maar op beelden die RTBF uitzond, was het duidelijk te horen. De schutter werd doodgeschoten.

Het federaal parket heeft de zaak in handen genomen, wat wijst op een vermoeden van terreur. “Er zijn redenen om te denken dat het om een terreuraanslag gaat”, zegt het parket. Het crisiscentrum meldt nog dat het dreigingsniveau in ons land op twee blijft. Het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging, volgt de zaak van nabij op

Een paar uur voor de dodelijke schietpartij in Luik werd in Rochefort een overval gepleegd op een juwelier. Die feiten kunnen mogelijk aan Benjamin Herman gelinkt worden, net als de moord op een 30-jarige man in Marche-en-Famenne.

Schutter sinds gisteren uit de gevangenis

De dader is Benjamin Herman, een 31-jarige man die geboren werd in Rochefort, en een fors crimineel verleden heeft. Hij zat sinds 2003 bijna onafgebroken in de gevangenis, maar kreeg gisteren een uitgaansvergunning waarmee hij twee dagen de gevangenis mocht verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reclassering.

De man was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De man zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen.

Hij zat vast voor drugsfeiten, diefstallen en andere kleine criminaliteit. Meerdere bronnen bestempelen hem als “hyperagressief” en psychologisch labiel.

Niet in databank met geradicaliseerden

Volgens een ex-celgenoot was de man wel degelijk moslim en radicaliseerde hij in de gevangenis, al deed hij dat zwijgzaam. “Hij sprak er niet over”, vertelt de man aan RTBF. “Hij zei dat hij een echte moslim was. Iedere maandag en donderdag vastte hij en at hij niets”.

“Zijn naam komt voor in drie dossiers: twee van de Staatsveiligheid en eentje van de politie. Dat zegt premier Charles Michel. “De man was niet gekend voor radicalisering maar duikt op in dossiers van anderen die gevolgd werden.”

“Na onderling overleg tussen de verschillende diensten is geoordeeld dat hij niet in de databank van geradicalieerden moest komen te staan”, zegt minister Geens.

Volgens de burgemeester van Luik en de hoofdcommissaris van de lokale politie gaat het om “een laffe daad die duidelijk gericht was tegen de politie. “Hij heeft twee agentes in de rug aangevallen, hun wapens gestolen en zich verscholen in de school”, zegt korpschef Christian Beaupère. “Hij is de school niet verder binnengegaan maar had duidelijk de bedoeling de politie aan te vallen. Vier agenten raakten gewond, één van hen zelfs levensgevaarlijk aangezien een kogel de slagader in de dij raakte.”

(Lees verder onder de tweets en video)

De leerlingen van het lyceum waar Benjamin Herman zich verschuilde, zijn allemaal in veiligheid gebracht. De middelbare scholieren werden naar het Parc du Jardin Botanique gebracht, die van de lagere school naar de lokalen van de provincie in de rue Beeckman. De scholen blijven de komende dagen gesloten, de meeste leerlingen werden al opgepikt door hun ouders. Er is psychosociale opvang voorzien.

Daarnaast hangen de vlaggen aan het gemeentehuis en de gemeentelijke gebouwen halfstok. Vanaf woensdag 10 uur wordt een rouwregister geopend en de komende dagen zal er een minuut stilte vastgelegd worden. Dinsdagavond is er een wake voor de slachtoffers.

De gouverneur van de provincie Luik, Hervé Jamar, heeft dinsdag het provinciaal rampenplan afgekondigd.

Huiszoekingen in gevangenis en bij moeder van dader

Speurders hielden dinsdagavond een huiszoeking bij de moeder van Benjamin Herman en in zijn cel in de gevangenis. In zijn cel werden een koran en een gebedskleed gevonden maar geen zaken die als bewijs kunnen dienen, weet RTBF.

Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”
Agenten tijdens de interventie.
Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”
Foto: Sudinfo
Politie na bloedbad in Luik: “Schutter viseerde duidelijk de politie en de Belgische staat”
Foto: Sudinfo

Politieke reacties

Sp.a-voorzitter John Crombez stelt zich vragen bij het penitentiair verlof dat toegekend was aan de dader van de schietpartij in Luik. “Geradicaliseerd, komt 2 keer voor in dossier Staatsveiligheid, 1 keer in veiligheidsrapport politie, en toch wordt hij vrijgelaten”, schrijft Crombez op Twitter. “Wie wordt er dan niet vrijgelaten?”

De naam van schutter Benjamin Herman kwam voor in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden betrekking op andere mensen, zei premier Charles Michel dinsdag na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Op de lijst met geradicaliseerden van het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging, stond Herman echter niet.

Eerder op de dag wilde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich niet ondubbelzinnig uitspreken over de vraag of er fouten gemaakt zijn door Herman veertien keer penitentiair verlof en elf keer een uitgangsvergunning toe te kennen. “Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd”, zei hij. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meent dat de diensten die bevoegd zijn voor het toekennen van penitentiair verlof “daar niet lichtzinnig over heen gaan”.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) zit naar eigen zeggen wel met ernstige vragen bij het penitentiair verlof van de dader. “Hoe komt het dat iemand die veroordeeld is voor zware feiten de mogelijkheid heeft gekregen om de gevangenis te verlaten en opnieuw bijzonder zware feiten te plegen?”

Extra maatregelen

Na de aanslag van dinsdag zullen er op tal van plaatsen in ons land extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. Niet alleen bij de politie zelf, duidelijk het doel van deze schietpartij, maar ook Brussels Airport roept reizigers op om goed op tijd naar de luchthaven te vertrekken. Het verkeer op de toegangsweg A201 kan immers vertraagd zijn door verhoogde politiewaakzaamheid, zo meldt de luchthaven via Twitter.

Volgens de federale politie zijn de politiecontroles opgevoerd naar aanleiding van de schietpartij in Luik. “Dat zijn maatregelen die steevast genomen worden bij een dergelijk incident”, zegt de persdienst van de Federale Politie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees