Dader mocht maandag de gevangenis voor twee dagen verlaten

Dader mocht maandag de gevangenis voor twee dagen verlaten

De dader van de schietpartij in Luik is een 31-jarige man uit Rochefort (provincie Namen) die maandag de gevangenis voor twee dagen mocht verlaten. Hij zat een gevangenisstraf uit voor verschillende zware feiten en het gerecht onderzoekt of hij ook in verband kan worden gebracht met een overval en een moord in Marche-en-Famenne, enkele uren voor de dodelijke raid in Luik.

Benjamin Herman (31), een Belg, heeft een lang strafblad. Hij liep onder meer veroordelingen op voor drugsfeiten, slagen en verwondingen, diefstallen en vandalisme en weerspannigheid. De man zat sinds 2003 nagenoeg onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist.

In 2020 zou hij sowieso vrijkomen en hij kreeg in totaal al veertien uitgaansvergunningen om die vrijlating voor te bereiden. Dertien keer verliep dat probleemloos en hield hij zich perfect aan de afspraken. Hij keerde altijd op het afgesproken moment terug en zorgde niet voor nieuwe problemen.

Maandag mocht hij voor twee dagen de gevangenis verlaten met het oog op zijn reclassering in de maatschappij. Maar het liep helemaal fout.

Wapens van agentes afgepakt

Nabij Café Des Augustins, in het oude centrum van Luik, botste hij dinsdagochtend om iets over 10 uur op twee vrouwelijke agenten die hij zonder reden aanviel.

“Hij heeft de politieagenten eerst langs achteren aangevallen met een cuttermes, alvorens hun dienstwapens af te pakken en tegen hen te gebruiken”, zegt de procureur des Konings van Luik.

De twee doodgeschoten agenten werkten voor de lokale politie van Luik en droegen een kogelwerende vest op het moment van de schietpartij. Maar ze werden in het hoofd getroffen en hadden geen schijn van kans.

Vervolgens probeerde hij, zwaaiend met de twee pistolen, een wagen te stelen. Een 22-jarige jongeman die op de passagiersstoel zat, werd dodelijk getroffen in het hoofd.

Daarna vluchtte Benjamin Herman een school in, waar hij uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten. Bij de inval in die school, waarbij geen leerlingen gewond raakten, werd nog minstens een agent neergeschoten. Hij is gewond afgevoerd.

De dader is afkomstig uit Rochefort, in de provincie Namen, en staat gekend als een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij liep al verschillende veroordelingen op maar stond niet op de lijst van geradicaliseerden.

“De naam van de dader van de schietpartij in Luik stond in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden eigenlijk betrekking op andere mensen.” Dat zei premier Charles Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. De dader stond ook niet op de lijst van het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging.

Een ex-gedetineerde die met de schutter in de gevangenis zat, bevestigt intussen aan RTBF dat hij wel degelijk geradicaliseerd was. Maar dat hij “een vrome moslim was.” De man zegt zwaar aangeslagen te zijn en zegt dat hij nooit verwacht had dat hij tot zulke daden in staat zou zijn geweest.

LEES OOK: Pleegde Benjamin Herman paar uur voor schietpartij in Luik al een andere moord?

Criminele broer

Benjamin Herman heeft ook nog een broer, D. Ook hij zou geen doetje zijn en zal door de speurders worden verhoord. Over de feiten in Luik, om te zien of hij op de hoogte was van de plannen van zijn broer. En over de feiten in Rochefort en On. Maandagnacht werd een juwelier overvallen in Rochefort en werd een 30-jarige man afgemaakt in Marche-en-Famenne, weet La Meuse.

Corrigeer

NIEUWS