Update

Hoe en waarom stoppen met roken

Dr. Sofie Van Den Broecke, longarts en tabakoloog, vierde van links, met vertegenwoordigers van het stadsbestuur, Sint-Vincentiusziekenhuis, de huisartsen en Pfizer. Foto: Eddy Lefevre

Deinze - Donderdag 31 mei was Werelddag Zonder Tabak, een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. De stad Deinze, het AZ Sint-Vincentius Deinze en Pfizer slaan de handen in elkaar tijdens de campagne ‘Rookvrij Deinze’. Op 12 juni kan je terecht in het Sint-Vincentiusziekenhuis voor een voordracht over waarom je zou stoppen met roken en hoe je dit kan aanpakken. Deelnemen is gratis na inschrijving via mail.

Elk jaar is er op 31 mei de Werelddag Zonder Tabak, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is traditioneel een dag om stil te staan bij de gevolgen van roken en hierover te sensibiliseren. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft immers aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer tien jaar eerder dan niet-rokers.

Dr. Sofie Van Den Broecke: ‘Niet beginnen met roken is ons doel. Algemene tabakspreventie is traditioneel gericht op minderjarigen, omdat een zeer grote meerderheid van de rokers in die leeftijdsfase start en tabaksverslaafd wordt. Uit recente onderzoeksgegevens weten we echter dat tabakspreventie niet tot minderjarigen mag beperkt worden.’

Preventie

“Op de Werelddag Zonder Tabak richten we ons telkens op preventie, maar ook op hoop. Er bestaan oplossingen om te stoppen met roken,” stelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor gezondheidspromotie. “Daarom organiseren de stad Deinze, het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze en de firma Pfizer samen de campagne “Rookvrij Deinze – We gaan er samen voor! Jij ook?”. Aan de hand van affiches, flyers, stickers, banners, … maken we jong en oud bewust dat zowel actief als passief roken leidt tot grote gezondheidsschade. Samen willen we iedereen overtuigen dat niet roken wél een optie is,” besluit schepen Van Hove.

Voor farmaceutisch bedrijf Pfizer staat een gezonde levensstijl centraal, op de Werelddag Zonder Tabak en alle andere dagen van het jaar. Nathalie Gonnissen, woordvoerster bij Pfizer: “Het is intussen het negende jaar op rij dat Pfizer zijn schouders onder de Werelddag Zonder Tabak zet, in samenwerking met ziekenhuizen over heel België. Ons doel is mensen te motiveren om te stoppen met roken. Dat is niet evident, want roken is een chronische ziekte. Bovendien toont onderzoek aan dat 90% van de rokers die op eigen houtje probeert te stoppen, binnen het jaar herbegint. Net daarom is het belangrijk dat rokers zich goed laten begeleiden. We raden hen dan ook aan om informatie en advies in te winnen bij een arts of tabakoloog. Deinze zet met deze ambitieuze rookstopactie in op de verbetering van de gezondheid van haar inwoners, een belangrijk signaal. De stad gaat voor een rookvrij Deinze en we zijn trots dat we hen mee kunnen ondersteunen om van deze campagne een succes te maken, samen met de huisartsen en het Sint-Vincentiusziekenhuis.”

Voordracht ‘Rookvrij Deinze’

Op 12 juni wordt de voordracht “Rookvrij Deinze” georganiseerd in de polyvalente zaal van het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze, Schutterijstraat 34. Dr. Sofie Van Den Broecke, longarts en tabakoloog, geeft een antwoord op de vraag: “Waarom zou ik stoppen met roken?” Hoe je dit dan best aanpakt, wordt vervolgens toegelicht door Prof dr. Boudrez, psycholoog en tabakoloog. 

De voordracht is gratis, maar wel eerst inschrijven via directiesecretariaten@azstvdeinze.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio