FOTO. Deelnemers Kinder- en Jeugdjury komen samen in de bib

Zondagvoormiddag kwamen in de bibliotheek van Zulte 76 kinderen en hun ouders samen. Zij hadden de voorbije maanden deelgenomen aan de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) en kwamen hun favoriete boeken bekend maken. Over heel Vlaanderen lazen dit jaar meer dan 8.000 kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar mee met de KJV.

In september vorig jaar meldden zich in de Zultse bibliotheek 171 kandidaten om mee te lezen, samen goed voor 930 gelezen KJV-boeken. Maar gaandeweg haken heel wat lezers af. Je moet immers al een gemotiveerde lezer zijn om de acht opgelegde boeken te lezen. Slechts 101 echte boekenwurmen haalden de eindstreep. Zij maakten de voorbije weken hun favorieten bekend.

In Zulte lezen de kinderen de boeken op eigen houtje, ze maken leesverslagen en zetten uiteindelijk de boeken in de volgorde van hun voorkeur. Zondag kwamen ze samen in de bibliotheek. Daar werden de winnende boeken per leeftijdsgroep bekendgemaakt en de kinderen en jongeren kregen een boek als beloning voor hun inspanningen.

De favorieten

  • Kleuters: ‘Suzie Ruzie in het diepe’ van Jaap Robben
  • 1e en 2e leerjaar: ‘Bobbie Bolhuis, redder in nood’ van Kate DiCamillo
  • 3e en 4e leerjaar: ‘Armstrong’ van Torben Kuhlmann
  • 5e en 6e leerjaar: ‘Stukjes hemelblauw’ van Sue Durrant
  • 1e en 2e middelbaar: ‘De wonderlingen’ van Brian Selznick en ‘Paultje, echt geen jongen’ van Brigitte Minne 
  • 3e en 4e middelbaar: ‘Zout van de zee’ van Ruta Sepetys

Een speciale vermelding kregen de langstlezende KJV’ers: Hanne De Vriese leest al negen jaar mee, Lotte Terryn al acht jaar.

Hanne De Vriese, 15 jaar: ‘Lezen betekent veel voor mij. Tijdens het schooljaar heb ik het wel druk met allerlei dingen, maar als ik dan even tijd heb, kan ik direct ontspannen met een goed boek. Ik lees al van toen ik nog heel klein was. Eerst las ik prentenboeken en werd ik voorgelezen door mijn ouders en dan leerde ik lezen en greep ik al rap naar de dikke boeken. Mijn ouders begrepen dat ik graag las en schreven me in voor de KJV. Al 9 jaar lees ik de boeken van de KJV en ik doe het nog altijd graag.

Lotte Terryn, 16 jaar: ‘Al van kleins af aan hield ik van boeken. Gaf je mij de keuze tussen speelgoed en boekjes, ging ik meestal voor de boekjes. Ik hield ervan door de bladzijden te bladeren en mij een verhaal voor te stellen bij de vele prentjes. En ook al kon ik niet lezen, toch was ik heel nieuwsgierig naar die vreemde symbolen en wat ze precies betekenden. Daarna het eerste leerjaar. Eindelijk legde iemand mij de geheimen van die letters uit. Maar het ging traag en het was moeilijk. Het duurde wel een heel schooljaar totdat ik een volledig boekje kon lezen. En dan ging er een wereld voor mij open. Ik ontdekte dat je niet altijd prentjes nodig hebt in een boek. Integendeel, ik vond het leuker zonder. Dan kon ik mijn fantasie laten werken en er zelf een voorstelling bij maken. Nog zo’n geweldige uitvinding die ik ontdekte was de KJV. Ze bundelden gewoon de beste boeken voor mij, en ik mocht ze ook nog beoordelen. Al 8 jaar lang heb ik dit met heel veel plezier gedaan. Ik heb heel veel boeken de revue zien passeren. Echte pareltjes, maar uiteraard ook minder mooie. Via de KJV leerde ik ook nieuwe schrijvers kennen en op die manier vind je altijd wel iets om te lezen. Dit alles heeft mij gemaakt tot de boekenwurm die ik vandaag ben.’

Wie graag volgend schooljaar meeleest met de Kinder- en Jeugdjury via de bibliotheek van Zulte kan dat nu al melden via bibliotheek@zulte.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio