Met bijl zwaaiende man roept “Allahu Akbar” en haalt uit naar politiehond

Met bijl zwaaiende man roept “Allahu Akbar” en haalt uit naar politiehond

ARCHIEFBEELD Foto: Belga

Brussel -

Een dag na het drama in Luik heeft de politie van het Nederlandse Schiedam een man met een bijl neergeschoten. Bij een poging om hem in de boeien te slaan, haalde hij lelijk uit naar een politiehond. “Het gaat om een 26-jarige man van Syrische afkomst”, meldt burgemeester Cor Lamers. “Hij woonde sinds vorig jaar bij zijn vader in Schiedam.”

Rond 13.30 uur kreeg de politie melding over een man die op zijn balkon aan de Van den Tempelstraat met een hakbijl zwaaide en “Allahu Akbar” riep, zegt politiewoordvoerder Willemieke de Vos.

Toen inpraten door onderhandelaars niet hielp, besloten speciale eenheden van de politie de woning binnen te vallen met een arrestatieteam en een politiehond.

De man bedreigde de agenten. “Ze probeerden hem eerst met een taser uit te schakelen. Maar dat mislukte. Daarop haalde de man zwaar uit naar de politiehond. Het arrestatieteam schoot hem dan neer. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Willemieke de Vos.

De hond kreeg ter plekke de eerste verzorging toegediend en werd opgehaald door een dierenambulance, maar het dier is intussen overleden.

De neergeschoten man was bekend bij verschillende hulpinstanties. “Dit is echter een escalatie die we niet hebben zien aankomen. We gaan de komende tijd in de volle breedte onderzoek doen naar het gebeurde”, zei de burgemeester.

Corrigeer

MEER NIEUWS