Vanier brengt boerenproducten rechtstreeks naar horeca

Webplatform uit Asse Linked.Farm toont ook Gent weg naar korte keten

Webplatform uit Asse Linked.Farm toont ook Gent weg naar korte keten

Laurence Claerhout (tweede van rechts) richtte Linked.Farm op en staat ook op de tweede plaats voor Groen in Asse. Foto: mvl

Asse -

Laurence Claerhout, die met Linked.Farm in Asse al een succesvol webplatform oprichtte dat inzet op de korte keten, mag haar verhaal verder zetten in Gent. Met enkele jonge ondernemers richtte ze het onlineplatform Vanier op.

Deze week is het ‘de Week van de Korte Keten’, reden om alle initiatieven extra in de kijker te plaatsen. Zulke initiatieven zorgen dat consumenten rechtstreeks bij de producent kunnen aankopen. Vaak zijn dat lokale landbouwers die zo zelf hun prijs kunnen bepalen en werken volgens hun seizoensaanbod. De klant krijgt in ruil verse producten en steunt de lokale economie.

In Asse werd zo enkele jaren geleden het initiatief Linked.Farm opgericht door Laurence Claerhout. Op een paar jaar tijd werd Linked.Farm een groot succes dat hier en daar al navolging kreeg. Maar Linked.Farm zit zelf ook in de lift. Het webplatform won samen met andere jonge, Gentse ondernemers een open oproep van de stad Gent.

Open oproep

“Gent heeft al een heleboel succesvolle korte keteninitiatieven, maar die mikken vooral op de individuele consument. Winkeliers, grootkeukens en horeca vinden nog te weinig de weg naar de korte keten, hoewel de interesse er is. Om de korte keten ook bij deze afnemers te lanceren, lanceerden we een open oproep”, vertelt Gents schepen van Leefmilieu Tine Heyse.

Uit die oproep kwam Vanier, een jonge groep ondernemers onder leiding van Linked.Farm. Zij gaan in samenwerking met de stad Gent aan de slag om een onlineplatform uit te bouwen. “Boeren uit het Gentse zullen er hun producten kunnen aanbieden: groenten, fruit, zuivel, vlees, specialiteiten uit het Gentse... Daar komen ook gewassen en gesneden groenten bij, wat voor grootverbruikers belangrijk is. Voor de leveringen in de binnenstad zal er samengewerkt worden met milieuvriendelijke logistiek”, legt Laurence Claerhout uit, die met Linked.Farm dus een belangrijke rol speelde in dit initiatief.

Coöperatief

“Vanier wordt net zoals Linked.Farm een coöperatief platform. Producenten en afnemers zijn samen verantwoordelijk en nemen samen beslissingen. Zo krijgen boeren een faire prijs en weet de klant exact bij wie hij zijn aankoop doet”, zegt Laurence Claerhout. Zelf blijft ze vooral bezig met het promoten van de korte keten in Asse. “Wie vreest dat Laurence nu minder tijd gaat hebben voor Linked.Farm moet niet wanhopen. “Er zullen in Gent twee personen voor Vanier werken. Na de zomer kunnen de eerste bestellingen daar geplaatst worden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio