Geen mirakel, maar toch raakte fragiel Mariabeeldje na 100 jaar ongeschonden opnieuw in kathedraal

De familie Major schink het beeldje (rechts) aan de kerkraad. Foto: credit

Ieper -

Een Britse soldaat nam meer dan 100 jaar geleden een Mariabeeldje mee uit de kathedraal tijdens WOI. Zijn familie kwam het nu teruggeven. Het beeld is uitzonderlijk goed bewaard na de eerste bombardementen op de kathedraal en 2 gasaanvallen.

De 72-jarige Brit Mike Major en zijn familie kwamen voor het eerst naar Ieper om een Mariabeeldje te overhandigen aan de kerkraad van de Sint-Maartenskathedraal. “Mijn grootvader Richard Wigglesworth nam het tijdens WOI mee uit de kathedraal, die toen een ruïne was. Het Mariabeeldje draagt het opschrift ‘Notre Dame des Victoires’. Richard kwam op 14 april 1915 vanuit Noord-Engeland naar het vasteland in dienst van het Kings Own Yorkshire Light Infantry. Kort daarna, bij de Tweede Slag om Ieper, vond hij het beeld in de kathedraal. Het beeldje was opmerkelijk intact. Hij vond het mooi en nam het mee in zijn rugzak om het te bewaren. Hij onderging twee gasaanvallen en brak zijn been, waarna hij verzorgd werd bij een Belgisch gezin. Daarna keerde hij terug naar huis. Het beeldje kreeg een zichtbare en prominente plaats op een kast in hun woonkamer. Hij vertelde niet over zijn ervaringen in de oorlog, zoals zovelen van zijn generatie. Toen Richard en zijn echtgenote begin de jaren 60 overleden, kwam het beeldje terecht op de schoorsteenmantel in de slaapkamer van mijn ouders. Na hun dood voelde ik mij genoodzaakt om het beeldje terug te brengen naar de plaats waar het hoort. Nu ik op pensioen ben, kan ik daar de tijd voor maken. Mijn vader kon dit niet, omdat hij als zelfstandige bijna altijd moest werken. En in de tijd van mijn grootouders was het niet evident om te reizen.”

“De kathedraal en alles wat erin stond, was na WOI volledig vernield”, aldus Toon Breyne, voorzitter van de kerkraad. “We kregen in de loop der jaren slechts zes relicten die dateren uit de vooroorlogse periode. Soldaten namen ze mee tijdens de oorlog, net zoals dit Mariabeeldje. Deze schenking is uniek omdat het beeld heel broos is, maar quasi ongeschonden uit de oorlog kwam. Het publiek kan het beeld bewonderen in een speciale kast in de kerk.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees