Wat Eiffeltoren is voor Parijs, wordt deze blikvanger voor Koksijde

Wat Eiffeltoren is voor Parijs, wordt deze blikvanger voor Koksijde

De basis van de toren wordt een betonnen platform op zithoogte. En boven (op 21 m hoogte) komt een houten platform. Foto: next architects

Koksijde -

De hoogste duin van onze kust, de Hoge Blekker in Koksijde (33 meter), wordt straks nog wat hoger met een 21 meter hoge uitkijktoren.

De toren past in het ‘innovatief’ toeristisch programma Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen. Een experimententeam keurde negentien dossiers goed. De meeste torens zijn al bestaande bouwwerken zoals kerktorens en watertorens, maar in Koksijde komt er een nieuwe constructie.De architect die de toren mag ontwerpen moest zich eerst de beste tonen in een wedstrijd waar zeventig architecten aan deelnamen. De groep NEXT Architects uit Amsterdam won.

De toren die het team ontwierp, is op enkele details na helemaal van hout. Een verwijzing naar de houten molen De Blekker uit 1930. Die deed dienst als restaurant en stond net naast de plek waar de uitkijktoren komt. Boven had hij een belvedère met prachtig uitzicht op de duinen.De basis van de toren wordt een betonnen platform op zithoogte. En boven (op 21 meter hoogte) komt een houten platform. Merkwaardig is dat de open trap naar boven gescheiden is van de gesloten trap naar beneden.“De zandkleurige toren zal met de tijd grijzer worden en helemaal in dit prachtige zilveren landschap opgaan. Tegelijk zal de toren opvallen door zijn expressieve opgaande spiraal. Dat spanningsveld hebben we bewust gezocht”, zegt architect Marijn Schenk.

“Parijs heeft zijn Eiffeltoren, Koksijde krijgt zijn Hoge Blekkertoren. Hij zal een baken zijn voor inwoners en toeristen”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.De provincie en Westtoer schenken 4,4 miljoen euro aan het project, waarvoor 225.000 voor de toren.

De gemeente betaalt even veel. Koksijde hoopt eind dit jaar in het bezit te zijn van de nodige vergunningen, waarna de bouw kan beginnen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees