“Penisfontein” nu echt in volle glorie te bekijken

“Penisfontein” nu echt in volle glorie te bekijken

De veelbesproken triomfboog in het Middelheimpark. Foto: Jvdp

Antwerpen -

Het kunstwerk Arc de Triomphe is vanaf vrijdag in volle glorie te bewonderen in het Middelheimmuseum. Een maand geleden diende een parkbezoeker nog een klacht in tegen de “penisfontein” van Gelitin.

“We hebben het grondplan voor het werk niet aangepast, zoals her en der werd gesuggereerd”, zegt museumdirectrice Sara Weyns. “Het werk is niet weggemoffeld, of hoog tussen de bomen geplaatst. In de bezoekersgids wordt wel aangegeven dat het parcours langs een mannelijk plassend naakt leidt. Wie deze ervaring liever vermijdt, kan een alternatieve route kiezen.”

“De landschapskunst uit de barok was voor ons een inspiratiebron”, vertelt Florian Reither, een van de vier kunstenaars van het Oostenrijkse collectief. “Door onze boog tegenover een bestaande boog in het park te plaatsen, ontstaat een bijzonder perspectief. Triomfbogen waren destijds rijkelijk versierd, zodat wie eronderdoor liep zich als een prins voelde. Onze boog is van afvalmaterialen gemaakt. Hij ziet er goedkoop uit, wat net de tegendraadse charme uitmaakt.”

Bijzonder perspectief

Arc de Triomphe werd voor het eerst geëxposeerd in 2003 op het Mozartfestival in Salzburg. Nog voor de officiële opening wilden lokale politici het werk laten verwijderen. De kunstenaars beschermden het door erbovenop te gaan zitten. Uiteindelijk verborg de brandweer het beeld achter houten schotten. Op een expo eind vorig jaar in Milaan riep Arc de Triomphe heel andere reacties op. “Getrouwde koppels stonden in de rij om er zich voor te laten fotograferen”, aldus Reither. “Op Italiaanse bruiloften wordt ook voor zo’n boog geposeerd.”

Corrigeer

NIEUWS