België grijpt naast nieuwe batterijenfabriek (en 400 banen) van Umicore

België grijpt naast nieuwe batterijenfabriek (en 400 banen) van Umicore

Foto: BELGA

Olen / Antwerpen -

Materialengroep Umicore zal een grote fabriek voor materialen voor herlaadbare batterijen bouwen in Polen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat is een tegenvaller voor Antwerpen, dat het project graag had binnengehaald. De fabriek is goed voor 400 jobs.

Maar er is ook wat goed nieuws voor België. In Olen zal Umicore een nieuwe competentiecentrum bouwen in een al bestaande vestiging van het bedrijf. Die investering levert banen op voor een twintigtal onderzoekers. “Beide beslissingen zijn belangrijke mijlpalen voor Umicore”, zegt CEO Marc Grynberg.

In februari schreef De Tijd dat de Antwerpse haven en het stadsbestuur erg graag de fabriek van Umicore naar de Scheldestad wilden halen. Umicore sloot ook niet uit dat de fabriek in ons land zou worden gebouwd. De voormalige site van Opel werd door Antwerpen als locatie naar voren geschoven.

Maar Umicore heeft uiteindelijk voor Nysa in Polen gekozen. “Alle opties zijn overwogen, maar we hadden een aantal criteria vastgelegd en op basis daarvan is beslist”, zegt Umicore-woordvoerster Marjolein Scheers. Ze verwijst naar de aanwezigheid van geschoold personeel en de mogelijkheid om op groene energie te draaien.

Nysa, in het zuiden van Polen dicht bij Tsjechië, ligt bovendien in de buurt van de Europese klanten van Umicore. De fabriek zal wellicht tegen eind 2020 kathodematerialen kunnen leveren voor herlaadbare autobatterijen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio