Facebook is niet meer hip: tieners haken nu echt af

© ANP XTRA

Nog maar nipt de helft van de Amerikaanse tieners gebruikt Facebook. Jongeren waren al een tijdje wat uitgekeken op het sociale netwerk, maar de cijfers zijn veel erger dan verwacht.

Dominique Deckmyn

Dat jongeren Facebook niet meer hip vinden, wordt al jaren geregeld geconstateerd. Het is tenslotte een sociaal netwerk waar het krioelt van de ouders en, steeds vaker, ook grootouders - hoe cool kan dat zijn? Twee weken geleden verschenen Belgische cijfers, in de studie Apestaartjaren, waarbij bleek dat 82% van onze tieners Facebook gebruikt. Een terugval vergeleken met de 87% van twee jaar eerder. Maar in de VS is de situatie inmiddels stukken erger.

45% van de Amerikaanse jongeren tussen 13 en 17 zegt dat ze ‘bijna voortdurend’ online zitten. Maar slechts 51% gebruikt nog Facebook. Waar zitten ze dan wél? 85% op Youtube, 72% op Instgram en - toch wel een verrassing - 69% op Snapchat. Dat Snapchat alweer helemaal ‘voorbij’ is, blijkt dus een voorbarige conclusie te zijn geweest.

Vraag je jongeren welke sites zij het meest gebruiken, dan is het resultaat nog zorgwekkender voor Facebook: 35% gebruikt het meest Snapchat, 32% Youtube, 15% Instagram en amper 10% zegt dat ze het meest Facebook gebruiken. De cijfers zijn afkomstig van Pew Research, de autoriteit op dit vlak in de VS.

Drie jaar geleden zat in de VS nog 71% van de tieners op Facebook, het gaat dus om een forse terugval. De enige uitdager was toen Instagram - dat eigendom is van Facebook en dus geen echte bedreiging. Opvallend: hoe rijker je ouders, hoe minder vaak je op Facebook zitten. In de minst verdienende gezinnen, gebruikt zeven op de tien jongeren nog Facebook.

Dat de videosite Youtube wordt vergeleken met foto-apps als Instagram en Snapchat, verbaast misschien een beetje. Youtube heeft een aantal sociale functies, maar wordt toch vooral gebruikt om naar filmpjes te kijken. Wel is het zo dat veel jongeren dezelfde idolen volgen op Youtube, Facebook, Instagram en Snapchat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen