Bellewaerde vindt nieuwe thuis voor Amoerluipaard Esra en dat is een gouden zaak voor de hele soort

Esra (inzet) werd getraind op de verhuizing. Foto: ptb

Ieper -

De dierenverzorgers van Bellewaerde moesten deze week met spijt in het hart afscheid nemen van het 2 jaar oude Amoerluipaard Esra.

Amoerluipaard Esra verhuisde van het Ieperse pret- en dierenpark Bellewaerde naar de Engelse dierentuin Colchester Zoo. Daar zal het dier deelnemen aan een internationaal kweekprogramma om de conservatie van de ernstig bedreigde diersoort in stand te houden. Esra werd, samen met haar zus Zyra, op 21 mei 2016 geboren in Bellewaerde. Esra en Zyra waren de eerste welpen van de Amoerluipaarden Vlada en Kitan. “Het was een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma”, klinkt het bij het pretpark. “Esra werd afgelopen weken getraind door de dierenverzorgers om vlot in en uit een transportcontainer te stappen. Door deze training kon Esra zonder verdoving worden getransporteerd naar Colchester Zoo, waar zij de dag zelf nog is aankomen.”

De dierenverzorgers moesten met spijt in het hart afscheid nemen. “We vinden haar vertrek natuurlijk zeer jammer, want we hebben haar van heel dichtbij kunnen zien opgroeien”, vertelt Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde. “Aangezien Amoerluipaarden in het wild vanaf 2 jaar ook hun eigen weg gaan, is het voor Esra en Zyra ook belangrijk om te verhuizen naar een andere dierentuin. Voor Zyra is voorlopig nog geen nieuwe thuis gevonden, maar dat komt zeker nog. Op deze manier kunnen we bijdragen tot de conservatie van deze diersoort. Daar zijn we heel trots op. Het Amoerluipaard is een ernstig bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts 70 dieren in het wild leven. Bellewaerde neemt als lid van EAZA deel aan internationale kweekprogramma's om bedreigde diersoorten in stand te houden. De uiteindelijke bedoeling is om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, weer in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees