ATLETIEK - Discuswerpster Babette Vandeput blikt terug op eerste jaar in de States

“Al mijn records door het krachtwerk verbeterd”

“Al mijn records door het krachtwerk verbeterd”

Babette Vandeput: “Volgend semester begint op studievlak het echte werk.” Foto: michel steensels

Discuswerpster Babette Vandeput liet vorige zomer familie en vrienden in België achter om aan de Arkansas State University de opleiding Mechanical Engineering met atletiek te gaan combineren. Sinds enkele dagen is ze terug in België, waar ze de balans opmaakt van haar eerste jaar in de States.

Het overheersend gevoel is uitermate positief. Ze paste zich vlot aan de nieuwe omgeving en de andere trainingsmethodes aan.

“De trainingen zijn stevig opgedreven. Dat was al langer het plan, maar in de States is het er daadwerkelijk van gekomen. Ik train meer uren op een dag, maar heb ook meer rustdagen dan voordien. Het grote verschil met België is dat in Arkansas sport en school beter op elkaar afgestemd zijn.”

“Persoonlijk vind ik dat een groot voordeel. Positief is daarnaast ook dat ik hier altijd in groep train. We zijn met negen werpers, die allemaal ongeveer hetzelfde niveau hebben. In groep zijn is niet alleen heel leuk, het is ook heel belangrijk voor de kwaliteit van de trainingen”, verduidelijkt de 20-jarige atlete uit Maasmechelen.

Vooral de trainingen die op kracht en techniek gericht zijn, verschillen van de trainingen die ze in België deed.

“Ik ben relatief niet zo sterk, dat is altijd al een groot werkpunt geweest. Het eerste deel van het jaar pasten we mijn techniek in het krachtwerk aan, zodat ik mijn oefeningen optimaal kon doen. Daarna zijn de gewichten serieus de hoogte ingegaan en heb ik al mijn records in de krachtzaal verbeterd.” Daarnaast werkte ze hard aan haar techniek.

Explosief

“We hebben er de shot-beweging proberen uit te halen en er in de plaats een mooie ronde draai van gemaakt. Een tweede belangrijke aanpassing is dat ik nu met een sprongafworp gooi. Daar zat ik al langer op te wachten, vooral omdat ik een heel explosieve atlete ben.”

Dat alles legde haar geen windeieren. Zo verbeterde ze de voorbije weken tot drie keer toe haar persoonlijk discusrecord. Haar beste worp bedraagt nu 51m71, bijna een meter verder dan de 50m75 die ze vorige zomer op het BK in Brussel wierp.

“Het tweede semester stonden er heel wat wedstrijden op het programma. Daardoor was het ook heel druk. We vertrokken op donderdag en kwamen pas op zaterdag terug. Met meetings in Mississippi, Georgia, Californië en Texas kon ik zo ook al een groot stuk van de Verenigde Staten verkennen.”

“Op zich kan ik zeker niet ontevreden over mijn prestaties zijn. Toch zit ik te wachten op een iets grotere sprong voorwaarts. Zeker omdat ik op trainingsvlak zoveel vooruitgang geboekt heb, verwacht ik net wat meer. Wel mag ik uiteraard niet vergeten dat elke aanpassing tijd en geduld vergt. Misschien is dat extraatje wel voor de wedstrijden die ik de komende anderhalve maand in België ga doen.”

53 meter

Die wedstrijden draaien vooral rond de Flanders Cups en het Belgisch kampioenschap alle categorieën. “Het doel is tweeledig. Enerzijds wil ik de grens van 53 meter slopen, anderzijds mik ik op het Belgisch kampioenschap alle categorieën. Na het BK zet ik allicht een punt achter mijn zomerseizoen.”

“Op 20 augustus hervat ik in Arkansas immers de colleges. Tot nu nam ik er vooral algemene vakken op. De Amerikaanse studenten volgden die in het middelbaar onderwijs al. Volgend semester begint voor mij op studievlak het echte werk en ook daar heb ik veel zin in.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio