Zuhal Demir niet te spreken over door Turkije betaalde lessen in Gentse scholen: “Hoe naïef kun je zijn? Dit is gesubsidieerde anti-integratie”

Gent -

Staatssecretaris voor ­Gelijke Kansen Zuhal Demir maakt zich boos op een initiatief van Gentse ouders waarbij leerlingen naschoolse lessen Turks krijgen in stadsscholen. Dat de ­leraars op de loonlijst staan van de Turkse overheid vindt ze helemaal niet kunnen. “Schaf die lessen af, en kies voor echte integratie.” Ook ­onderwijsminister Hilde Crevits reageert sceptisch. Maar de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere ziet het anders. “In de lessen is er geen plaats voor ­politieke of religieuze boodschappen.”

“Ik kan niet geloven wat ik hoor.” Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal ­Demir (N-VA) is niet te spreken over de lessen Turks die een vijftigtal Gents-Turkse kleuters en lagereschoolkinderen het voorbije schooljaar hebben gekregen in de gebouwen van de Gentse stadsscholen.

Opvallend: de leraren zijn naar hier gedetacheerd door de Turkse overheid, die álle kosten draagt, van de verblijfplaats tot het loon. De stad Gent stelt enkel de ­lokalen ter beschikking.

Zuhal Demir niet te spreken over door Turkije betaalde lessen in Gentse scholen: “Hoe naïef kun je zijn? Dit is gesubsidieerde anti-integratie”
Foto: BELGA

Geen woord Nederlands

Het systeem van door Turkije betaalde taalleerkrachten bestond enkele decennia in Vlaanderen. Door een bilateraal akkoord met Turkije konden Turkse leerkrachten zo een vijftal jaar in ons land verblijven om les te geven. Totdat de Vlaamse regering zich twee jaar geleden terugtrok uit het akkoord. “De geïmporteerde Turkse leraars bleken geen woord Nederlands te spreken”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) via zijn woordvoerder. “Dat strookte niet met het integratiebeleid van de Vlaamse regering. Nederlands is dé sleutel voor een succesvolle integratie en participatie, zeker bij kinderen. Bovendien was dit een manier van de AKP, de partij van president Recep Tayyip Erdogan, om een claim te blijven leggen op kinderen en gezinnen in Vlaanderen met Turkse roots.”

Maar in tegenstelling tot Vlaanderen bleven Brussel en Wallonië wél in het ­akkoord. Gevolg: het systeem in Gent loopt via een omweg, waarbij Turkse leerkrachten die werken in Brussel en Wallonië in Gent kunnen lesgeven.

“Hoe naïef en onwetend kan je zijn?”, zegt Demir. “Wat Gent hier faciliteert, is gesubsidieerde anti-integratie. Is er werkelijk ­iemand die gelooft dat het de Turkse overheid te doen is om een betere integratie van Turken in Vlaanderen? President Erdogan gruwt daarvan, en daarom bestaat dit systeem van lessen.”

Zuhal Demir niet te spreken over door Turkije betaalde lessen in Gentse scholen: “Hoe naïef kun je zijn? Dit is gesubsidieerde anti-integratie”
Foto: BELGA

Maar volgens de Gentse schepen van Onderwijs ­Elke Decruynaere (Groen) komt er geen politiek aan te pas. “Het gaat niet over ideologie of reclame voor het Turkse regime. Dat staat zo in het reglement, en we zouden ertegen optreden als het gebeurt. We trekken ­alles net wég uit het politiek-religieuze, het zijn geen lessen die pakweg in een moskee worden gegeven.”

Decruynaere benadrukt dat het geen initiatief van de stad is, maar van een groep ouders. “Zij vonden dat hun kinderen nog te weinig kennis hadden van hun moedertaal. Het Nederlands blijft natuurlijk prioriteit nummer één op school, maar het Turks is ook een rijke taal, en er is nu veel negativiteit. Dat ervaren kinderen met een andere thuistaal ook. Hen buiten de schooluren helpen, kan zorgen voor krachtige jonge mensen met een gelaagde identiteit.”

De Universiteit Gent volgt op haar beurt de lessen op om te zien hoeveel taalkundige vooruitgang de kinderen boeken.

Bovendien staan de klas­lokalen open voor allerhande activiteiten, zoals hockey of een breicursus, klinkt het. “En ook bij de lessen Pools is er een tussenkomst van de Poolse ambassade”, zegt ­Decruynaere.

Demir is niet onder de ­indruk. “We moeten de ­inhoud van die Turkse lessen controleren, maar nog liever schaffen we ze af en kiezen we voor echte integratie.”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is sceptisch. “Ik ben geen voorstander om Turkse leraren te laten overvliegen”, zegt ze. “We investeren beter in Vlamingen met Turkse roots die met kennis van onze samenleving en onze taal die lessen kunnen geven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees