Anesthesist (31) krijgt drie maanden rijverbod in afwachting van proces

Dokter rijdt fietser aan en pleegt vluchtmisdrijf

Dokter rijdt fietser aan en pleegt vluchtmisdrijf

Foto: jdd/rr

Gent / Oudenaarde -

De arts die begin deze week onder invloed een fietser aanreed in Zwijnaarde en vluchtmisdrijf pleegde, is vrijgelaten door de Gentse raadkamer. Anesthesist A.V. (31) krijgt drie maanden rijverbod in afwachting van zijn proces.

Dokter A.V. reed maandagnacht om 5.40 uur een 78-jarige fietser aan in Zwijnaarde. De fietser stak de straat over ter hoogte van de verkeerslichten. A.V., die vanuit Gent kwam, zou een rood stoplicht genegeerd hebben.

De fietser raakte zwaargewond, maar de dokter stopte niet om hem te helpen. Hij maakte rechtsomkeer, schijnbaar zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Een politiepatrouille kon A.V. een half uur later al in Gent onderscheppen op basis van zijn nummerplaat. De dokter, een man uit Oudenaarde, legde een positieve ademtest af.

De onderzoeksrechter besliste hem aan te houden en op te sluiten. Het slachtoffer werd geopereerd, en is ondertussen buiten levensgevaar.

Twee maanden arts

Pas afgelopen zomer studeerde A.V. af als anesthesist. Hij werkte eerst zes maanden in Zwitserland en ging twee maanden geleden aan de slag in een Leuvens ziekenhuis. Dat wil niet reageren voor er een vonnis is.

De raadkamer liet de dokter gisteren na drie dagen vrij. Hij krijgt drie maanden rijverbod opgelegd. De man was niet bereikbaar en zijn advocate wilde ook geen commentaar kwijt.

Eed van hippocrates

Kan dit ongeval gevolgen hebben voor zijn carrière? “Dat hij onder invloed een ongeval veroorzaakte, juichen we uiteraard niet toe. Maar dit gebeurde in zijn privétijd en heeft niets te maken met zijn rol als dokter”, zegt Michel De Neyer, woordvoerder van de Orde der Geneesheren. “Alleen als hij van wacht was als arts, kunnen wij disciplinair optreden.”

Maar een dokter legt toch de eed van Hippocrates af, waarmee hij belooft mensen in nood te helpen? De Neyer: “De rechter zal moeten afwegen of hij schuldig verzuim pleegde.” In dat geval kan de Orde hem een sanctie opleggen. Die kan gaan van een waarschuwing tot een schrapping.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees