FOTO. Luc Levrau, Peter Beyls en Martin Quintyn laureaten van de Zultse Cultuurprijzen

Vrijdagavond reikte de Zultse Cultuurraad voor de vierde keer de Zultse Cultuurprijzen uit in de Gaston Martenszaal. De Prijs voor Cultuur ging naar Luc Levrau. Martin Quintyn is de nieuwe Cultuurjubilaris van Zulte en Peter Beyls kreeg de titel van Cultuurlaureaat. Er was tussendoor een gesmaakt optreden van het Zults circuscabaret Las Bobinas. De Zultse Jeugdige Harmonie zorgde voor de muzikale omkadering. Rudy Haerens was de presentator van dienst.

Er werden vrijdagavond in de Gaston Martenszaal drie cultuurprijzen uitgereikt. De ‘Cultuurjubilaris’ beloont een persoon die zich gedurende 25 jaar belangeloos en onafgebroken heeft ingezet in een socio-culturele vereniging. De ‘Prijs voor Cultuur’ beloont een persoon of vereniging uit Zulte die een bijzondere artistieke of culturele prestatie geleverd heeft tijdens het voorbije kalenderjaar. De ‘Cultuurlaureaat’ beloont de persoon of vereniging die het cultureel imago van de gemeente op de kaart zette.

De jury in de schoot van de Cultuurraad gaf de Prijs voor Cultuur aan Luc Levrau. Luc is één van de bezielers van de grote Roger De Backer-viering, die in 2017 in Machelen plaatsvond. Daarnaast gaf hij vorig jaar het boek 'In de schaduw van Raveel uit' waarin hij de samenwerking met kunstschilder Roger Raveel beschrijft. De andere genomineerden waren Inge Claus, Labyrinth van Peter De Graeve, Jesse Van Gompel en Arthur Verhegge en Toneelvereniging ’t Olsenaarke.

Martin Quintyn is voor het komende jaar de Cultuurjubilaris van Zulte. Martin kan een palmares van 46 jaar als muzikant voorleggen. Hij kwam bij de harmonie toen hij 11 jaar oud was. Hij speelde 3 jaar trom en nu al 43 jaar trompet. De andere genomineerden waren Sylva Deblanc en Johan Jaspaert.

Peter Beyls draagt een jaar lang de titel van Cultuurlaureaat van Zulte. Peter wordt gezien als ‘de pionier van de computerkunst’ in België. Hij geldt wereldwijd al tientallen jaren als een gerenommeerde persoonlijkheid op het gebied van beeldende computerkunst, grafiek en muziek. Hij geeft lezingen en cursussen overal ter wereld, van Japan tot de USA. Peter kon zelf niet aanwezig zijn, want hij was in Albuquerque, New Mexico in de Verenigde Staten. Presentator Rudy Haerens had een gesprek met hem via internet. Peter heeft met zijn broers Frans en Jozef eind juni en begin juli een tentoonstelling in Huis De Leeuw in Machelen. De andere genomineerden waren Eric Verstaen, Marc Mortier, Gustaaf Vandenbroecke, Alex Colpaert, Peter Bral, Las Bobinas, Willy Nachtergaele, Koen Demuynck en Viva la Fête.

De laureaten kregen een kunstwerk van Peter Brutin, de Zultse striptekenaar..

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio