Trump na bijeenkomst financiënministers: “VS al genoeg opgelicht”

Trump na bijeenkomst financiënministers: “VS al genoeg opgelicht”

Gouverneur van de bank van Canada Stephen Poloz (L) en de minister van Financiën Bill Morneau geven een persconferentie na de G7-bespreking in Canada. Foto: REUTERS

Het is nu aan VS-president Donald Trump om de plooien glad te strijken en een handelsoorlog met Canada, de Europese Unie en Mexico te vermijden. Die boodschap gaven de zes ministers van Financiën van de G7 aan hun VS-collega Steven Mnuchin. Dat verklaarden diplomaten na afloop van een bijeenkomst in het Canadese skiresort Whistler. De Amerikaanse president zelf is echter niet on de indruk.

“We hebben nog een paar dagen om de nodige stappen te nemen om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te vermijden. En om een handelsoorlog tussen G7-leden te vermijden. De bal ligt in het kamp van de Verenigde Staten. Het is aan de VS-regering om de juiste beslissingen te nemen, de plooien glad te strijken en de moeilijkheden te overwinnen”, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire aan journalisten.

LEES OOK. Straks handelsoorlog met VS? Trump voert importheffingen in op staal en aluminium, Europa slaat meteen terug

Canada en de EU stapten allebei naar de Wereldhandelsorganisatie, nadat de VS de douanetarieven op staal en aluminium had verhoogd tot respectievelijk 25 en 10 procent. Ook Mexico is getroffen door de tarieven. Zowel Canada als de EU dreigden al met represailles.

Een dergelijk sterke onenigheid is ongewoon binnen de G7, de zeven grootste economieën ter wereld. Daar maken naast de VS ook Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië deel van uit.

“VS al genoeg opgelicht”

Amerikaans president Donald Trump toonde zich op Twitter ondertussen niet onder de indruk van de dreigementen. “Als je bijna 800 miljard minder verdient aan handel, kan je je het niet veroorloven om een handelsoorlog te verliezen. De Verenigde Staten werden jaren opgelicht door andere landen. Het is tijd om slim te gaan wezen!”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees