Om zes uur 's morgens de blauwborst horen fluiten

Vroegochtendwandeling in Viersels Gebroekt. Foto: kma

Zandhoven - Natuurpunt organiseerde zondag een vroegochtendwandeling in het Viersels Gebroekt om de vogels te horen zingen. Om zes uur ’s morgens vertrokken zo’n zeventig wandelaars voor een onvergetelijke ervaring.

Nooit eerder waren er zo veel geïnteresseerden voor de vroegochtendwandeling. Mogelijk heeft dit te maken met de belangrijke Europese prijs die het LIFE-project Kleine Netevallei - waartoe het Viersels Gebroekt behoort - twee weken geleden won. Uit 62 projecten uit heel Europa werd het natuurherstelproject in de Kleine Netevallei als laureaat gekozen.

Drie gidsen maakten de wandelaars attent op het vogelgezang. “’s Morgens vroeg zingen de vogels het meest”, vertelt Luc Van de Vijver van Natuurpunt. “Blauwborst, rietzanger, karekiet, grasmus en zelfs kwartelkoning: je kan het allemaal horen in dit beemdenlandschap, dat een belangrijk waterbergingsgebied is voor de hele omgeving.”

Luc zag onlangs zelf hoe een koekoekwijfje een ei ging leggen in het nestje van de kleine karekiet, terwijl de koekoekman op uitkijk stond. "In twintig seconden was het geflikt", zegt Luc. "Die koekoek stoot straks alle andere kleintjes uit het nest en als hij groot is vliegt hij naar Afrika."  

Vanuit de rietkragen klinkt er getril. "Dat is de sprinkhaanzanger, amper vijftien gram zwaar", zegt Luc. "Dat vogeltje komt helemaal vanuit Zambia naar hier."

Op de Molenbeek zitten 22 verschillende soorten vis, waaronder de grote modderkruiper. De beek kreeg onlangs een biologische index van 9 op 10. 

Philippe Bastijns en Martine Casteels waren uit Mortsel en Hove gekomen. “Dit is Europese topnatuur”, vindt Philippe, voor wie het zijn eerste kennismaking met het gebied is. "We zijn vrienden van gids Luc. Hij zei dat het hier de moeite is, en hij heeft niet gelogen." Martine is al eens op safari in Afrika geweest. “Daar sta je ook voor dag en dauw op om de wilde dieren te zien. Waarom zouden we dat hier dan niet doen?”

Gaetan Boulet uit Tongeren had zijn vriendin Liv van Wersch ‘ s nachts gewekt voor een verrassingswandeling voor haar verjaardag, want Liv wordt 32. Om vijf uur ’s morgens vertrokken ze al in Tongeren. Liv vond het super. “We verhuizen binnenkort naar Schoten voor het groen en proberen de mooiste natuur in de omgeving al te ontdekken.” Liv vond onderweg zelfs een klavertje vier. "Ik vind dat dit soort prachtige natuurprojecten meer belangstelling verdienen dan ze krijgen. Hier sta ik graag voor dag en dauw voor uit bed. Mijn vriend heeft dat prima ingeschat. Ga maar op tijd slapen, je ziet er wat moe uit, zei hij gisteravond. Wie weet wat hij nog allemaal gepland heeft vandaag!"

Na de wandeling was er nog een ontbijt in de parochiezaal.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio