Tientallen gezinnen zonder water na lek Vrouw komt vast te zitten in lift

Leiding springt, Simonne (69) verdrinkt bijna in eigen lift: “Ik zag het water razendsnel stijgen en kon nergens heen”

Simonne De Smedt zat tot haar knieën in het water in de lift. Ze moest zelfs even onder water kruipen om eruit te geraken. Foto: jhp

Asse -

“Nog even en ik was verdronken”, beseft Simonne De Smedt (69) nadat ze net op tijd gered was door de brandweer. Ze zat zaterdag vast in een lift terwijl de liftschacht vol liep als gevolg van een breuk in de hoofdwaterleiding op het Gemeenteplein in Asse.

“Ik heb doodsangsten uitgestaan”, zegt Simonne De Smedt van Immo Assim, nog zwaar onder de indruk. “Ik zat vast in de lift van winkelgalerij Forum, waarvan wij eigenaar zijn. Buiten op het Gemeenteplein was er een breuk in de hoofdwaterleiding. Het water spoelde met tienduizenden liters tegelijk in de kelders van de aanpalende huizen. En dus ook in de twee liftschachten hier. De lift blokkeerde, de noodtelefoon deed het niet en ik ben dan maar beginnen bonken. Gelukkig hoorde een van de bewoners van de veertien appartementen mijn geroep en gebonk. Hij verwittigde de brandweer. Het water steeg heel snel en ik stond er tot aan mijn knieën in. De brandweer kon mij gelukkig redden. Maar daarvoor moesten ze eerst de lift nog laten zakken. Ik moest even onder water kruipen om eruit te geraken. Het was echt schrikken want het water steeg snel.”

De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West schakelde grote pompen in om de schachten meteen leeg te pompen. De schade in het gebouw is groot. “De elektriciteitsleidingen zijn beschadigd. In het gebouw van de galerij liepen bovendien twintig kelders onder water en is er veel schade door modder”, zegt Simonne.

“In totaal kregen we 44 oproepen”, zegt Dirk Verbelen van drinkwatermaatschappij Farys. “Het gaat om een spontaan lek in de waterleiding. Het was vrij complex. Daardoor duurde het ook tot 18 uur om het volledig te herstellen. Een dertigtal woningen zat uiteindelijk zonder water en er was ook verminderde waterdruk. Over een lengte van een tiental meter zijn de leidingen vernieuwd.”

Zware schade

De schade aan kelderverdiepingen van vier huizen vlakbij het waterlek is groot, onder andere in het notariaat van notaris Aileen Reniers. “De hele kelder liep onder. Er is heel wat speciaal aktepapier vernield en de modder stroomde samen met duizenden liters water tot in de wachtzaal op het gelijkvloers. De schade is enorm”, zegt Reniers.

“De oorzaak van de spontane breuk in de waterleiding zou slijtage kunnen zijn”, zegt verzekeraar Steve Teerlinck van zakenkantoor Teerlinck-Van Nieuwenhuysen. “Twee jaar geleden was er immers al op dezelfde plaats een breuk in de verouderde waterleiding.”

Handelszaken dicht

Heel wat handelszaken moesten ook noodgedwongen de deuren sluiten omdat ze geen water hadden. Dat was het geval bij het Italiaans restaurant La Dolce Vita aan het Gemeenteplein. Sam Lala, Massimo Soru, Oluri Arton en Bram Moens hingen een papier op de voordeur met daarop ‘Uitzonderlijk gesloten’. “We hebben een dertigtal klanten die gereserveerd hadden, moeten afbellen. We kunnen hier niets aan doen, het is overmacht. Gelukkig was er wel begrip bij de klanten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio