Daknam, de nieuwe ‘place to be’ voor ooievaars

Daknam, de nieuwe ‘place to be’ voor ooievaars

Onder het oog van heel wat belangstellenden werden de twee jonge ooievaars geringd. Foto: ies

Lokeren -

Weldra zullen twee jonge ooievaars vanuit de Daknamse Meersen hun vleugels spreiden en het Europese luchtruim mee onveilig maken. In totaal zullen zo in totaal al 52 Daknamse ooievaars zijn uitgevlogen.

Onder het oog van vooral heel wat jonge bewonderaars werden het voorbije weekend twee jonge ooievaars uit hun nest gehaald en van een ring voorzien. Binnen enkele weken zullen ze groot en sterk genoeg zijn om het nest te verlaten en een nieuwe pleisterplaats te zoeken.

“We hebben in Daknam een rijke geschiedenis met ooievaars. Oorspronkelijk bouwde een koppel een nest op de schouw van een woning in de Daknamstraat. Maar omdat die op den duur toch voor te veel overlast zorgden, hebben we een beetje verder in de Meersen een nestpaal opgetrokken. Het koppel is gevolgd en sindsdien wordt er vrijwel elk jaar gebroed”, weet Paul Durinck, beheerder van het natuurgebied Daknamse Meersen die zich intussen ook ooievaarkenner mag noemen.

“Niet elk broedsel is even succesvol. Enkele jaren geleden verdronken alle jongeren in het nest na langdurige en overvloedige regenval. Ook dit jaar hebben niet alle eieren een succesvol resultaat gehad. Via een drone hadden we vier eieren in het nest geteld. Later zagen we drie jongen de kop opsteken, maar uiteindelijk zijn er dus maar twee overgebleven. Zij zijn nu zowat vier weken oud en wegen toch al een kleine drie kilogram. Tijd dus om ze te ringen, want binnenkort beginnen ze vleugeloefeningen te doen en op acht tot tien weken zijn ze klaar om uit te vliegen.”

Wanneer al deze jongen ook effectief uitvliegen, zullen er al 52 Daknamse ooievaars de vleugels genomen hebben, waarvan er verschillende her en der in Europa een nieuwe kroost hebben gesticht. Ook in de Buylaers ziet het ernaar uit dat er weer een geslaagd broedsel in wording is. Een derde, nieuw koppel dat in het Verloren Bos was beginnen broeden, verging het minder goed. Een oudervogel verongelukte op de treinsporen en het nest ging verloren, ook al werd snel een nieuw koppel gevormd. Lokeren is met drie nesten dus ‘the place to be’ bij de ooievaars.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio