Minister Schauvliege: “Herkolonisatie bevers en otters in Vlaanderen bedreigd door verkeer”

Minister Schauvliege: “Herkolonisatie bevers en otters in Vlaanderen bedreigd door verkeer”

Foto: © Shelly Palmer

Brussel -

In Vlaanderen wordt de herkolonisatie van bevers en otters bedreigd door het verkeer. Het oplossen van de knelpunten zal bepalend zijn voor hun overleven. Dat stelt Vlaams milieuminister Joke Schauvliege in antwoord op een schriftelijke vraag van Sabine Vermeulen (N-VA). De minister verwijst hierbij naar het project ‘Dieren onder wielen 2.0’, waarbij verkeersongevallen met dode dieren konden gemeld worden.

Onder de 33.866 gedode dieren (26.752 meldingen) die in het kader van dit project bij de Vlaamse overheid in de periode 2013-2017 aangemeld werden, bevond zich ook een twintigtal bevers en één otter. Het ging meestal om locaties waarbij gewone wegen kruisen met waterwegen of andere natte gebieden. “Deze locaties zijn overwegend korte wegsegmenten die vrij snel gericht kunnen worden aangepast”, aldus de minister.

Ook bij andere bedreigde diersoorten vallen veel verkeersslachtoffers. Dat is het geval voor dassen die (vooral in Zuid-Limburg) aan een traag populatieherstel bezig zijn. Schauvliege pleit hier voor investeringen in wildrasters en dassentunnels. Bij de vogels zijn het vooral uilen, zoals de kerkuil, de ransuil en de bosuil, die sterk getroffen worden door verkeer langs snelwegen. Hier dringt zich volgens de minister een aangepaste inrichting van de bermen op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees