Belgian Cats voelen in China dat er nog werk aan de winkel is

Belgian Cats voelen in China dat er nog werk aan de winkel is

Wauters - Meesseman Foto: BELGA

De Belgian Cats hebben in China de WK-voorbereiding aangevat. Na twee pittige oefeninterlands en evenveel nederlagen maken we met vijf puntjes een tussentijdse balans op. Dinsdag volgt in Peking de laatste oefenpot tegen China.

1. Stage in Verre Oosten nu al geslaagd.

De verplaatsing is ver, maar de stage in China is voor de Belgian Cats geslaagd. “China is nummer 10 op de wereldranking en een vaste klant op de olympische spelen en de wereldkampioenschappen. Zij pakken met twee speelsters van 2 meter uit en nog eens drie van minstens 1m90,” zegt bondscoach Philip Mestdagh. De Chinese basketbalfederatie, met ex-NBA-ster en de 2m29 grote Yao Ming als bondsvoorzitter, telt momenteel maar liefst 10 miljoen leden. De basketbalsport kent dan ook een heuse hype in China. “We oefenden nog nooit tegen ploegen buiten Europa. Ze spelen hard en fysiek. Voor ons een enorme leerschool,” beseft bondscoach Philip Mestdagh.

2. Emma Meesseman schittert ook in China

In april werd ze nog verkozen tot MVP (Most Valuable Player) in de Euroleague. Ook in China is Emma Meesseman verbluffend sterk en schitterde ze tweemaal tegen China. Op haar 25ste is de West-Vlaamse wereldtop en één van de beste speelsters in Europa. “Het loopt lekker. Als we de komende maanden enerzijds als groep verder evolueren en anderzijds Ann Wauters recupereren, geloof ik in een sterk WK,” zei Meesseman.

3. Aanwezigheid Ann Wauters cruciaal

Emma Meesseman wees naar Ann Wauters. Wauters is in China van de partij en werkt met de medische staf en na een knieblessure naarstig aan haar comeback. De twee oefeninterlands tegen China maakten nogmaals duidelijk dat de aanwezigheid van de vijfvoudige Europese Speelster van het Jaar cruciaal is. “Ik wil er staan in september op het WK. Deze blessure vraagt echter geduld en gelukkig heb ik nog wat tijd,” aldus Wauters.

4. Intensiteit moet omhoog

België zit op het WK in Tenerife in een poule met Europees kampioen Spanje, Japan en Puerto Rico. “Onze ambitie is de tweede ronde,” zei bondscoach Philip Mestdagh. “We constateren nu tegen China dat onze intensiteit omhoog moet. Willen we onze bronzen medaille van het EK van vorig jaar bevestigen, moeten we harder worden.”

5. Wat na Ann Wauters?

Als Ann Wauters gezond blijft, wil ze doorgaan tot 2020. “Na het WK staan het EK van 2019 en de olympische spelen van 2020 op mijn bucketlist.” Ann Wauters vervangen is uiteraard geen eenvoudige opgave. Met Serena-Lynn Geldof (1m97, 20 jaar), Kyara Linskens (1m90, 21 jaar) en de tweelingzusjes Billie en Becky Massey (1m88 en 18 jaar) is er in de breedte wel wat opvolging in the paint in de maak. Zij moeten na het afscheid van Ann Wauters op het hoogste schavot Emma Meesseman onder de borden dan ook voldoende ademruimte geven. Met onder meer Laure Resimont, van de partij in China en in volle revalidatie van een voetblessure, en Hind Ben Abdelkader, momenteel in de WNBA actief, is er ook op de overige posities nog kwaliteit aanwezig.

Corrigeer