Apple pakt uit met updates, maar raadt gebruikers af om te veel met hun smartphone bezig te zijn

Apple heeft maandagochtend (Amerikaanse tijd) de nieuwe updates voor de besturingssystemen aangekondigd. Het meest opvallende is de functionaliteit ‘Digital Health’, die mensen zal afraden hun toestel te veel te bereiken. Naar jaarlijkse gewoonte stelde de technologiegigant de nieuwigheden voor op de Worldwide Developers Conference (WWDC).

De voorbije jaren hebben ons geleerd dat WWDC, een conferentie die Apple elk jaar organiseert voor de ontwikkelaars, volledig rond software draait. Dat was dit jaar niet anders, al was daar van tevoren erg weinig over geweten. Bij de aankondiging van Apple horen elk jaar talrijke lekken, maar die bleven dit jaar erg beperkt. Het maakte de nieuwsgierigheid bij het massaal opgekomen publiek er alleen maar groter op.

Apple pakt uit met updates, maar raadt gebruikers af om te veel met hun smartphone bezig te zijn
Maandag in alle vroegte stond er al erg veel volk aan te schuiven voor de presentatie van Apple. Foto: EPA-EFE

Het was Apple-CEO Tim Cook die op het podium verscheen en nieuwe versies voorstelde van het besturingssysteem op mobiele toestellen - iOS 12 -, dat voor Mac-computers - MacOS Mojave -, voor Apple Watch - watchOS 5 - en Apple TV - tvOS 12. Vooral aan de prestaties en de veiligheid werd gesleuteld, zo zeiden Cook en zijn collega’s tijdens hun presentatie, maar ze kregen volgens hem ook “functionaliteiten mee die de wereld zullen veranderen”.

Gezondheid

iOS12 kreeg bijvoorbeeld een wel erg bijzondere functionaliteit mee: één die gebruikers afraadt om te veel tijd door te brengen op hun smartphone. Toepasselijke naam: ‘Digital Health’. Het wordt met het nieuwe besturingssysteem eenvoudiger om ‘niet storen’ op te zetten en te beheren, notificaties kan je makkelijker beheren en in groepen weergeven en elke week krijg je zelfs een rapport van hoeveel tijd je besteed hebt op je toestel.

“Op basis van dat laatste kan je zelf zien waar je te veel tijd aan besteedt”, aldus Apple, “maar we kunnen je ook helpen.” Je kan voortaan instellen hoeveel tijd op elke app je elke dag wilt besteden. Dan krijg je bijvoorbeeld een melding dat je tijd voor Instagram vandaag erop zit.

Slimmer

Belangrijk was ook ditmaal AR, ofte Augmented Reality. Die technologie maakt het mogelijk dat je op je scherm voorwerpen tevoorschijn tovert binnen de ruimte waarin je je bevindt. Je past de realiteit aan op je scherm. Daarvoor werd in samenwerking met Pixar een bestandsformaat gecreëerd, zodat bestanden gedeeld kunnen worden onder gebruikers. Je kan voortaan ook afstanden meten met je smartphone of tablet.

Nog opmerkelijk: je Apple-toestel wordt veel ‘slimmer’. Het stelt je voor om een album te maken als je een avond lang foto’s gemaakt hebt met vrienden op restaurant en die meteen ook met hen te delen. De mensen op de foto’s krijgen meteen ook de vraag of ze willen bijdragen tot het album. De smartphone of tablet stelt je ook voor om je oma te bellen op haar verjaardag.

Apple pakt uit met updates, maar raadt gebruikers af om te veel met hun smartphone bezig te zijn
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees