Leerlingen pakken uit met indrukwekkende robothand die gebarentaal kan uitvoeren

De leerlingen trokken naar Leuven voor de nodige knowhow bij professor Hendrik Van Brussel. Hij was onder de indruk van hun werk (foto rechts). Foto: rr

Ieper -

Leerlingen van het VTI slaagden erin om een robothand te maken die gebarentaal uitvoert. Ze gingen hiervoor te rade bij oud-leerling en professor emeritus Hendrik Van Brussel.

Enkele zesdejaars uit de richting industriële wetenschappen van het Ieperse VTI ontwikkelden een robothand voor hun geïntegreerde proef.

“Ze legden de lat zeer hoog en combineerden hun kennis van wiskundige modellen, mechanica, elektronica en informatica met een fijnmechanisch ontwerp”, vertelt adjunct-directeur Björn Lefere. “De robothand voert gebarentaal uit via nauwkeurige en efficiënte bewegingen.”

De leerlingen trokken naar Leuven voor de nodige knowhow. “In het robotlab en FabLab van de KU Leuven konden ze professor emeritus Hendrik Van Brussel interviewen. De man is een wereldwijde autoriteit in het vakgebied van de robotica. Hij is het gewezen hoofd van de afdeling productietechnieken, machinebouw en automatisering van de universiteit en oud-leerling van het VTI van Ieper. Van Brussel startte in de afdeling mechanica A2 van het VTI in 1957, waarna hij verder studeerde voor technisch en burgerlijk ingenieur. De leerlingen genoten in Leuven van een geweldige presentatie met veel robots, toepassingen en deskundige uitleg. Ze waren onder de indruk van de professor emeritus als rolmodel.”

Van Brussel was dan op zijn beurt weer verrast door het hoge niveau van de leerlingen. “Tweedejaars burgerlijk ingenieur zwoegden aan hetzelfde concept van de robothand. Voor de robocalyps hoeven we niet te vrezen. Dat is nog niet voor morgen. Robots en artificiële intelligentie zullen de werknemers niet uitschakelen zolang er een uitknop aan de robots zit, maar automatisering zal wel de aard van de jobs veranderen. Het belangrijkste wapen daartegen is technisch onderwijs”, zei Van Brussel.

Lefere is trots op zijn leerlingen. “We zetten ons honderd procent in voor een gedegen kwalitatief technisch onderwijs om zo de ingenieurs en technische vaklui van de toekomst op te leiden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio