Tennis Vlaanderen reageert op 13 arrestaties in België na groot onderzoek naar omkoping: “Matchfixing bestaat”

Tennis Vlaanderen reageert op 13 arrestaties in België na groot onderzoek naar omkoping: “Matchfixing bestaat”

Foto: Photo News

Er zijn dinsdag op verschillende plaatsen in België 21 huiszoekingen uitgevoerd in een grootschalig onderzoek naar wedstrijdvervalsingen in het tennis. Dertien mensen werden opgepakt voor verhoor, zo meldt het federaal parket. Onder hen ook tennissers, “maar geen bekende namen”. Ook in het buitenland waren er interventies. Het gaat over Armeens-Belgische bende die wedstrijden omkocht in het Future- en Challenger-circuit en daarbij geweld niet schuwde. Bij Tennis Vlaanderen zijn ze zich bewust van de problematiek.

Het onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief omgekocht zou hebben om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken. De verdachten hebben bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk en financieel aan de grond. Ze kregen instructies om cashgeld in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen.

Er vonden 21 huiszoekingen plaats in Sint-Gillis (2), Vilvoorde, Mechelen (4), Ukkel, Laken, Jette (2), Schaarbeek (2), Sint-Agatha-Berchem, Geraardsbergen (4), La Louvière, Sint-Joost-ten-Node en Watermaal-Bosvoorde. 13 personen werden opgepakt voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.

Geweld en bedreigingen

In 2015 ontving de Kansspelcommissie verschillende meldingen van gokinstellingen waaruit bleek dat heel wat personen van Armeense afkomst en verblijvend in ons land zich mogelijk schuldig maakten aan matchfixing in het tennis. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn, waardoor de spelers gemakkelijker omkoopbaar zouden zijn.

Het gerecht spreekt over feiten van matchfixing, corruptie, witwassen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie. De bende zou ook geen geweld of bedreigingen hebben geschuwd. De bende viel terug op een crimineel netwerk om anoniem grote geldsommen naar het buitenland te laten vloeien, aldus nog het federaal parket.

“Matchfixing bestaat, maar wij werken aan zuiverder tennis”

Bij Tennis Vlaanderen zijn ze zich bewust van de problematiek. “Matchfixing bestaat, maar wij werken eraan om onze sport te zuiveren”, reageert Dirk Deldaele, Integrity Manager van Tennis Vlaanderen.

“Wij wisten dat het onderzoek lopende was”, verklaart Deldaele. “De precieze details kenden we uiteraard niet. Dat het tennis met soortgelijke problemen kampt, is voor ons niet nieuw. Maar we werken eraan om onze sport te zuiveren. We zetten hard in op preventie, en maken zo onze spelers bewust van de problematiek. Er is ook een meldpunt opgericht en onze toptennissers moeten een integriteitsverklaring ondertekenen. Daarnaast houden we ook sensibiliseringscampagnes bij internationale toernooien in België. Tot slot is er sinds 2016 een nationaal platform tegen matchfixing waar sportbonden, zoals wij, samenwerken met onder meer de gerechtelijke politie.”

“Matchfixingpraktijken zien we inderdaad vooral opduiken bij ITF- en Futurestoernooien”, legt Deldaele uit. “Het gaat ook voornamelijk om spelers die lager staan dan de driehonderdste plaats op de wereldranking. Zij zijn makkelijker te benaderen dan de echte toppers op bijvoorbeeld grandslamtoernooien.”

Ook in het buitenland waren er interventies. Op vraag van de Belgische onderzoeksrechter werd simultaan opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slovakije, Nederland en de VS. De operatie kreeg steun van de Europese politieorganisatie Europol.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.