Wielrennen Elite Ruddervoorde Koerse - Emiel Planckaert vecht terug na dubbele ingreep voor hartritme-stoornissen

“Gevreesd voor einde van mijn loopbaan”

“Gevreesd voor einde van mijn loopbaan”

Emiel Planckaert trok in januari nog mee op stage naar Spanje, maar moest na drie wedstrijden op Mallorca op doktersadvies stoppen. Foto: RR

Zwevegem -

Emiel Planckaert zal vandaag in Ruddervoorde Koerse nog niet meedoen voor de bloemen, maar zijn deelname voelt wel aan als een overwinning. “Ik heb gevreesd voor het einde van mijn loopbaan”, zegt de 21-jarige neoprof.

De jongste van de Planckaerts komt uit een donkere periode. Na drie wedstrijden op Mallorca eind januari moest hij de fiets stallen.

“Ik had last van hartritmestoornissen”, vertelt de allrounder van Sport Vlaanderen-Baloise. “Ik moest van de dokter onmiddellijk een punt achter mijn wielerloopbaan zetten. Van een opdoffer gesproken. Dat was een van de ergste dingen die ik ooit te horen kon krijgen. Mijn wereld stortte in.”

“Het enige wat me restte was nog eens langsgaan bij een andere specialist voor een tweede opinie. Bleek dat er toch een kans was dat ik renner kon blijven. Beetje bij beetje kreeg ik weer hoop. Het heeft lang geduurd vooraleer duidelijk werd wat er precies aan de hand was. En het was voor de medische wereld ook nog eens lang zoeken naar de juiste manier om de stoornissen weg te krijgen. Door een dubbele ablatie (wegbranden van hartweefsel, red.) heb ik geen last meer. Topsport is nooit helemaal zonder risico, maar de stoornissen zijn definitief onder controle.”

“Het doet zo'n deugd om weer renner te zijn. Vorige week stond ik al aan de start van Gullegem Koerse. Koersen is en blijft mijn leven. Het zou een ramp geweest zijn om te moeten afhaken. Ik besef dat ik geluk heb gehad dat ik nog in het peloton zit. Binnenkort wil ik weer presteren. Het is niet zo dat ik stilletjes mijn seizoen ga uitdoen en al aan volgend jaar zit te denken. Ik wil er nog het beste van maken. Het moet lukken om me hier en daar te tonen. Al zal ik wel nog wat geduld aan de dag moeten leggen. Ik kom van ver terug”, aldus Planckaert.

Met Baptiste Planckaert en Jan Bakelants

Ook Baptiste Planckaert, die twee keer naar de vierde plaats spurtte in de Ronde van Italië, start in Ruddervoorde Koerse. Edward, de middelste van het Zwevegemse wielergeslacht, is er niet bij. Sport Vlaanderen-Baloise rekent naast Emiel Planckaert op Christophe Noppe, Jonas Rickaert, Maxime Farazijn, Jordi Warlop, Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Robbe Ghys en Milan Menten.

Jan Bakelants is één van de blikvangers in de 63ste Sint-Elooisprijs. De gewezen geletruidrager maakt zijn comeback na zijn operatie. Andere WorldTourrenners aan de start zijn Nikolas Maes en Laurens De Vreese. Vorig jaar won Lawrence Naesen, broer van Oliver.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio