Nieuw programma op Vier “zoekt grenzen op van ethische en maatschappelijke kwesties”

Axel Daeseleire duikt onder in louche wereldhandel

Axel Daeseleire duikt onder in louche wereldhandel

Foto: FRANK ABBELOOS

Axel Daeseleire (49) bijt zich vast in de wereld van de schimmige internationale trafiek. Dat doet hij voor een nieuw programma op Vier, gemaakt door Het Nieuwshuis van Eric Goens. Axel zoekt de grenzen op van ethische en maatschappelijke kwesties in een programma dat zich “in de schemerzone van de legaliteit” bevindt.

Wie internationale trafiek zegt, denkt aan heel veel dingen: verdovende middelen, kunst, zeldzame dieren en ivoor, wapens, organen, namaak, luxegoederen en zelfs slavernij. In die trafiek gaat Axel Daeseleire zijn tanden zetten, in welke specifieke domeinen is nog geheim. Volgens tv-maker Eric Goens, die de komende twee jaar twee programma’s zal maken met Daeseleire, geldt trafiek voor “alles wat te koop en verhandelbaar is”. Toch hoeven we niet meteen te denken dat Daeseleire kilo’s cocaïne door de Antwerpse haven zal proberen te loodsen: “Met drugs gaan we ons niet bezighouden, maar tegelijk mag duidelijk zijn dat we het hier niet over de aankoop van bloembollen hebben. Het zit altijd in de schemerzone van de legaliteit, want niet wil zeggen dat wij ons met criminele activiteiten gaan bezighouden.”

Volgens Eric Goens vertrekt elke aflevering vanuit het dagelijkse leven in Vlaanderen. Van daaruit wordt een vorm van trafiek gevolgd en zal Axel Daeseleire volgens Vier “de grenzen opzoeken van maatschappelijke en ethische kwesties”. “We gaan niet naar een crimineel stappen en vragen waar hij zijn drugs heeft gekocht om dan te zien of wij er kunnen kopen. Ik zeg niet dat drugs niet maatschappelijk relevant zijn, maar wij bewandelen andere pistes. Het is een heftig, journalistiek programma dat in binnen- en buitenland wordt gedraaid. Er worden ook verborgen camera’s gebruikt.”

Geen ‘Axel Opgelicht’

Het thema van het Vier-programma doet een beetje denken aan Axel Opgelicht. In dat VTM-programma liet Daeseleire zich in toeristische bestemmingen oplichten en bestelen. Goens benadrukt dat het nieuwe programma “iets totaal anders” is. Daeseleires meest recente programma was het veelbesproken Project Axel, dat daklozen een nieuw leven proberen te geven. Dat gebeurde met wisselend succes, maar Project Axel ging wel over de tong en haalde bij momenten meer dan vierhonderdduizend kijkers. De opnames van het nieuwe programma zijn al gestart. Het zou in het voorjaar van 2019 op Vier te zien zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees