Wedstrijd

Zoektocht naar ‘gestolen’ vierde paneel

Vrijdag werden in de Gaston Martenszaal de ‘Cultuurprijzen’ uitgereikt. De drie laureaten kregen elk een origineel van de Zultse stripkunstenaar Peter Brutin. De genomineerden ontvingen een genummerde kopie. Brutin had echter vier kunstwerken gemaakt. Eentje verdween spoorloos tijdens de uitreiking. De Cultuurraad organiseert een grootscheepse zoektocht.

Culturele prijzen

Bij een prijsuitreiking horen ‘prijzen’; bij de uitreiking van ‘cultuurprijzen’ horen dus ‘culturele prijzen’. In de vorige edities van de ‘Cultuurprijzen’ werden de genomineerden en de laureaten dan ook bedacht met een culturele prijs van de hand van een Zultse kunstenaar: in 2015 met werken van glaskunstenaar Paul Van der Vennet, in 2016 met werk van kunstenares-ontwerpster Tania De Bruycker, en in 2017 met lithografieën van schilder Marcase. Op deze manier draagt de Cultuurraad via deze cultuurprijzen ook bij tot de creatie en de verspreiding van Zultse kunst in Zulte.

Dit jaar heeft de Cultuurraad voor zijn kunstwerken een beroep gedaan op striptekenaar Peter Brutin uit Zulte. Peter bracht reeds met succes strips uit over commissaris Moordenaar, Norah Limoen en Glyff en was reeds te gast in de bibliotheek van Zulte voor een Concert waarbij hij de projectie van zijn tekeningen begeleidde met zijn elektronisch klankenarsenaal. Hij is verbonden als leraar ‘striptekenen’ aan de Academie van Tielt.

Vier striptekeningen

Peter Brutin heeft voor de ‘Cultuurprijzen 2018’ vier striptekeningen gemaakt die verwijzen naar Zulte, Olsene en Machelen. Drie van de vier panelen werden aan de drie laureaten van de cultuurprijzen geschonken als prijs, terwijl alle genomineerden een genummerde kopie kregen overhandigd. Maar wat gebeurde er met het ‘vierde paneel’? Net zoals ‘De rechtvaardige rechters’ van Van Eyck op mysterieuze wijze verdwenen uit de St.-Baafskathedraal van Gent, zo verdween ook het vierde paneel uit de Gaston Martenszaal.

Hints

Peter Brutin: ‘Wij betreuren dit ten zeerste. Hopelijk kunnen we het vierde paneel snel terugvinden. We rekenen daarvoor op de medewerking van de Zultse bevolking. In de drie panelen zitten duidelijke hints verborgen die de aandachtige kijker moeten leiden naar de geheime bergplaats van het vierde paneel. Het is de bedoeling dat de Zultenaren hun speurzin gebruiken en via de ‘sporen’ in de panelen het verdwenen vierde ontdekken.’

De drie panelen leiden dus naar een vierde tekening die verborgen wordt gehouden op een openbare plaats in Zulte. De eerste twintig succesvolle vinders worden voor hun inspanningen beloond met een geschenk.

De Cultuurraad Zulte heeft de bedoeling de volledige Zultse bevolking te betrekken bij deze culturele zoektocht. Daarom worden de afbeeldingen van de drie panelen ruim verspreid om jong en oud toe te laten hun speurtocht naar het verdwenen paneel succesvol af te sluiten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio