Veertien jaar cel gevorderd voor man die niet terugkeerde uit penitentiair verlof en bejaarde man overviel

Veertien jaar cel gevorderd voor man die niet terugkeerde uit penitentiair verlof en bejaarde man overviel

Foto: svl

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft veertien jaar cel gevorderd voor M’Hamed L. (53) uit Antwerpen. Hij wordt vervolgd voor een gewelddadige overval op een 78-jarige man. Opvallend: de beklaagde stond op het moment van de feiten geseind, omdat hij niet was teruggekeerd uit penitentiair verlof. Hij zat in de gevangenis van Beveren een celstraf van acht jaar uit voor gelijkaardige feiten.

M’Hamed L. heeft een rijk gevuld strafblad: sinds 1986 liep hij al een vijftiental correctionele veroordelingen op, voornamelijk voor gewelddadige diefstallen. Zo ging hij op 3 maart 2015 een kennis met een hamer te lijf in diens flat in Antwerpen omdat hij geen geld van hem kreeg. De kaak, oogkas, neus en enkele ribben van het slachtoffer waren gebroken. M’Hamed L. bond hem daarna met elektriciteitskabels vast en ging er met zijn gsm vandoor. De zwaargewonde man werd pas drie dagen later aangetroffen.

M’Hamed L. werd voor die feiten in 2016 tot acht jaar cel veroordeeld. Op 18 januari van dit jaar mocht hij de gevangenis van Beveren verlaten voor penitentiair verlof, maar hij kwam niet terug. Amper enkele dagen later, op 22 januari, overviel hij een 78-jarige man in zijn woning aan de Harmoniestraat.

Het slachtoffer vertelde de politie dat er rond 23.30 uur een man had aangebeld die honger had en hulp zocht. Hij had hem binnengelaten en wat te eten en te drinken gegeven. Toen de man vroeg of hij geld of goud in huis had, had de zeventiger gezegd dat hij maar beter kon vertrekken.

Zijn bezoeker was door het lint gegaan en was hem met een schaar te lijf gegaan. De bejaarde man liep bij de schermutseling verschillende snijwonden op, alsook een beperkte kaakfractuur en letsels aan de borstkas. Hij had zijn bankkaart en code moeten geven, waarna hij werd vastgebonden met elektriciteitskabels. Nadat de man vertrokken was, had het slachtoffer zich deels kunnen losmaken. Enkel gekleed in zijn ondergoed en nog half gekneveld met de kabels had hij zich in het AZ Monica aangeboden.

In de woning van het slachtoffer werd een vingerafdruk van M’Hamed L. aangetroffen. Hij had met de bankkaart ook geld proberen afhalen aan een automaat op de Turnhoutsebaan en werd herkend op de camerabeelden. Hij werd op 27 januari gearresteerd in het Stadspark.

De beklaagde verklaarde dat hij het slachtoffer was. Hij beweerde dat de zeventiger hem onder bedreiging van een pistool mee naar zijn woning had genomen, waar hij seks met hem wilde. Het was tot een schermutseling gekomen, waarbij de beklaagde zich enkel verdedigd zou hebben. Hij was ook gewond geraakt en had de bankkaart van het slachtoffer “gekregen” om zijn verwondingen te kunnen verzorgen.

Het slachtoffer ontkende met klem dat de feiten zo verlopen waren en ook het openbaar ministerie vond het verhaal van de beklaagde ongeloofwaardig. De verdediging ziet toch genoeg twijfel en vroeg de vrijspraak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees