Politie arresteert geradicaliseerde gevangeniskompaan van Benjamin Herman

Politie arresteert geradicaliseerde gevangeniskompaan van Benjamin Herman

Foto: rr

Het gerecht heeft vanmiddag Fouad B. opgepakt, de man die genoemd wordt als één van de personen die de Luikse schutter Benjamin Herman (31) zou hebben geradicaliseerd. Dat bevestigt het federaal parket aan Het Nieuwsblad. Opmerkelijk: bij de arrestatie raakte één agent gewond door een bizar ongeluk.

De politie viel vanmiddag in de buurt van het Waalse Ensival binnen in het huis van Fouad. B. De man was sinds 22 mei vrij onder voorwaarden en werd opgepakt omdat hij die voorwaarden geschonden heeft. Dat bevestigt het federaal parket aan de redactie van Het Nieuwsblad. B. moest een deradicaliseringstraject volgen, maar heeft dat nooit gedaan. Zijn arrestatie van vandaag was al langer gepland.

Bij de arrestatie raakte een agent gewond. Het ging wel om een ongeluk: één agent vuurde per abuis zijn eigen dienstwapen af, en schoot zichzelf daarbij in het been.

Volgens de krant De Morgen werd de politie gisteravond bovendien nog extra getipt door één van hun journalisten. Die had gisteren een interview met Fouad B. waarin die ermee dreigde dat er in Luik zonder twijfel nog een aanslag gepleegd zou worden. B. zou daarbij zelfs gezegd hebben dat er diezelfde avond nog iets ging gebeuren.

De journalist van De Morgen erkent dat Fouad B. duidelijk onder invloed was tijdens het gesprek, maar hij nam het zekere voor het onzekere en contacteerde de politie. De politie riep Fouad B. daarop op om te komen getuigen over wat hij gezegd had, maar B. meldde zich niet aan. Volgens het federaal parket was dat nog een verzwarende omstandigheid, maar het verzekert dat B. ook zonder die tip vandaag was gearresteerd.

Fouad B. ontpopte zich in de gevangenis tot vrome moslim. Hij zou meermaals gesprekken gevoerd hebben in de gevangenissen van Marche en Lantin met Benjamin Herman, de schutter van de aanslag in Luik die afgelopen week twee agentes en een student doodschoot.

LEES OOK.Familie en vrienden nemen afscheid van Cyril (22) die bij aanslag Luik werd doodgeschoten: “Zijn leven ging net beginnen”

Politie arresteert geradicaliseerde gevangeniskompaan van Benjamin Herman
Foto: Facebook

Wie is Fouad B.?

Fouad B. is al meerdere keren veroordeeld voor diefstal. In 2007 werd hij veroordeeld tot 18 maanden celstraf wegens mishandeling en diefstal van iemands gouden ketting. Eerder kreeg hij al twee jaar gevangenisstraf voor een overval in een nachtwinkel in Verviers.

Hij radicaliseerde in de gevangenis en werd zelfs opgenomen in de lijst van ‘25 meest geradicaliseerde mensen’ in Verviers. Zijn naam verscheen op de OCAD-lijst, een lijst met mensen die een dreiging inhouden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees