Slachtoffer rijdt dieven met groene vingers klem voor Franse grens

Bert Desmedt, Kim Jacob en Jasper zijn hun olijfbomen en kandelaars kwijt. Foto: ptb

Ieper / Heuvelland / Zonnebeke -

Een Frans koppel, dat dinsdagochtend planten en decoratie stal aan een woning in Loker, werd een dag later klemgereden door de bewoner. Wellicht hebben ze ook planten, decoratie en terrasstoelen gestolen op andere plaatsen in de streek.

Een vrouw nam afgelopen dinsdag rond 5.45 uur twee olijfbomen en kandelaars mee aan de voorgevel van Bert Desmedt (32), Kim Jacob (29) en Jasper (6) aan de Dikkebusstraat in het centrum van het Heuvellandse dorpje Loker.

“We merkten de verdwijning 1,5 uur later op en vonden de diefstal terug op camerabeelden”, vertelt Bert. “In de Franse wagen zat een bestuurder de dievegge op te wachten. Aangezien het om Fransen ging, was het moeilijk voor de lokale politie om de dieven snel te vatten. Daarom probeerde ik de dieven zelf te klissen vóór ze de grens konden bereiken. Ik vermoedde dat het ging om Fransen, die na hun nachtelijke arbeid in onze regio diefstallen plegen op weg naar huis.”

Kalm en sereen

“Ik plaatste me woensdag in mijn wagen bij mijn woning rond hetzelfde uur van de diefstal een dag eerder. Plots herkende ik hun wagen en reed die achterna. In de Douanestraat tussen Loker en de Franse grens kon ik hen klem rijden. Samen met een vriend hield ik de man en vrouw staande. Ze waren heel kalm en sereen. We belden de politie en die ontdekte opnieuw buit in hun wagen, waaronder bloempotten van een kapster in De Klijte en andere tuingerelateerde spullen. Blijkbaar hebben de dieven groene vingers. We zijn blij dat ze gevat zijn en we onze spullen terug hebben. Nu zullen we misschien wat rustiger slapen.”

Gelijkaardige diefstallen

Er gebeurden de afgelopen maanden gelijkaardige diefstallen in de streek. In Dranouter nam een vrouw drie houten sierbakjes mee aan restaurant De Bralle en vier stoelen vanop het terras van brasserie Circus 157. In Dikkebus verdwenen bij twee diefstallen een achttal planten en drie lantaarns aan bloemenzaak Maison Julie. In Geluveld waren er meldingen van gestolen buxussen en bloembakken.

De politie onderzoekt nu of er een link is met deze dieven, die de feiten in Loker bekend hebben en daarna mochten beschikken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio