Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology ontwart al jouw haarvragen

ADVIES. Wat is het verschil tussen highlights, lowlights, balayages en mèches?

ADVIES. Wat is het verschil tussen highlights, lowlights, balayages en mèches?

Foto: Shutterstock

Bij de kapper heb je de keuze tussen allerlei verschillende technieken als je een opfrissing van je kleur wil, maar wist je ook dat veel benamingen gewoon hetzelfde betekenen? BV-kapper Jochen Vanhoudt duidt het onderscheid.

MET DE MUTS

Tegenwoordig bestaan er veel benamingen waarmee eigenlijk exact hetzelfde wordt bedoeld. ‘Highlights’ komen uit het Engels, de balayage en mèches uit het Frans, maar de technieken een gemeenschappelijk doel: het haar blonder maken met een lokkensysteem. Wist je dat dames die blondere lokjes wilden vroeger een muts moesten aantrekken bij de kapper? Vervolgens werden er met een haakpen strengen haar uitgetrokken om die te blonderen. Dat was een pijnlijk proces en vandaar komt ‘mèches laten trekken’.

ZILVERPAPIER VERSUS PLASTIC

Iedereen die in de salon langskomt, krijgt een haardiagnose. Dan wordt geluisterd wat de klant wil en wat kan, afhankelijk van de conditie van het haar. Er zijn verschillende manieren om te werk te gaan en elke kapper heeft zijn persoonlijke favoriet. Bij mensen die heel blond willen gaan, worden de strengen haar vaak in zilverpapier geplooid. Als je er warmte op zet, houdt de aluminiumfolie die langer vast. De lok zal daarom meer ontkleuren. Met plasticfolie krijg je een zachter, meer natuurlijk effect in je coupe. Sommige kappers werken ook met de losse hand en een kam om een nonchalante kleuring te bekomen.

MEER DIEPGANG

De enige techniek die niet in het rijtje thuishoort, zijn de lowlights. Neen, dat zijn geen highlights die lager in de coupe worden aangebracht. Hier worden donkere lokken in het haar aangebracht. Ze worden vaak met highlights gecombineerd om meer kleurschakeringen te krijgen in het kapsel. Deze combinatie geeft ook meer diepgang. Eens de blonde of donkere strengen haar zijn gekleurd, kun je na zes tot acht weken weer langsgaan bij de kapper om de kleur op te frissen. Al is dat afhankelijk van persoon tot persoon en van hoe fel de uitgroei je stoort.

Corrigeer