School nog geen jaar open, maar toch moet nieuwbouw alweer in de steigers

School nog geen jaar open, maar toch moet nieuwbouw alweer in de steigers

De voorgevel is nog geen jaar na de opening van de nieuwbouw al in slechte staat. Foto: pvr

Lebbeke -

Nog geen jaar nadat Vrije Basisschool Lebbeke Dorp de nieuwbouw langs de Brusselsesteenweg betrok, dringt zich al een restauratie op. In juli staat de gevel opnieuw in de steigers.

Nog geen jaar geleden lieten veel mensen zich positief uit over het concept, de uitvoering en de aanblik van de nieuwbouw van de Vrije Basisschool Lebbeke. De school, opgetrokken rond een middenplein, met een ruime portie groen, paste volledig in de omgeving. De euforie was in juli en augustus 2017 dan ook bijzonder groot. Vrije Basissschool Dorp kon leerlingen en personeel, na een verblijf in overjaarse lokalen in de Poststraat, een aangename omgeving bieden om te leren.

Maar amper een paar maanden later staat de bakstenen gevelmuur er bijzonder aftands bij.

De voorgevel van het gebouw is gekaleid, een eeuwenoude techniek waarbij kalkpleister, vandaag ook synthetische pleister, met behulp van speciale kwasten op metselwerk wordt gestreken. Het voordeel daarbij is dat onvolkomenheden of gebroken stenen, barsten en onregelmatige voegen esthetisch weggewerkt worden. Maar de aanblik van de gevel van het schoolgebouw kreeg een knauw toen enkele maanden geleden de gevel meer en meer fragmenten van de bakstenen gevelmuur ging blootgeven.

“De oorzaak ken ik niet”, zegt directeur Jan Luyten. “Ik ben geen bouwvakker. Er bestaat wel een vermoeden dat de primerlaag op de bakstenen muur niet voldeed. Er is ondertussen overleg geweest en de aannemer zal bij herstel vooraf de primerlaag opnieuw aanbrengen, en nu aan beide kanten. Begin juli zal de gevel daardoor weer in de steigers staan.”

Ten koste van de aannemer

De kost van deze ingreep is volledig ten laste van de aannemer. Het schoolgebouw kwam er via een DBFM-project, een vorm van een huurkoopcontract dat niet alleen het ontwerp en de bouw omvat, maar ook de financiering en een dertigjarig onderhoud. De Vlaamse regering en de school betalen dertig jaar lang af en het gebouw wordt na die periode eigendom van de school.

“We kijken al uit naar het begin van volgend schooljaar’, besluit Luyten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio