VN sanctioneren voor het eerst zes mensensmokkelaars in Libië

VN sanctioneren voor het eerst zes mensensmokkelaars in Libië

Archiefbeeld. Foto: AFP

De VN-Veiligheidsraad heeft donderdag sancties uitgevaardigd tegen zes leiders van netwerken van mensensmokkelaars die actief zijn in Libië. De VN is daarmee aan zijn proefstuk toe. De sancties hebben vooral een symbolische, ontradende waarde.

Normaal had de beslissing al een maand eerder moeten vallen. Maar Rusland lag dwars en wou meer informatie over de betrokkenen en zekerheid dat de procedure gegrond was.

“Moskou liet zijn reserves varen over het voorstel van Nederland om zes individuen op een lijst van personen te zetten tegen wie sancties zijn uitgevaardigd”, zei een diplomaat donderdag. “De sancties gaan onmiddellijk in.”

De sancties, bevroren rekeningen en reisverboden, treffen twee Eritreeërs en vier Libiërs. Onder hen ook het hoofd van een eenheid van de kustwacht.

Libië steunt Nederlands initiatief

VN sanctioneren voor het eerst zes mensensmokkelaars in Libië
Stef Blok. Foto: EPA-EFE

“Nederland wou zijn zetel in de Veiligheidsraad aangrijpen om het leven van vluchtelingen en migranten in Libië te verbeteren. Het wilde verhinderen dat ze een gevaarlijke reis over de Middellandse Zee aanvatten”, zei de Nederlandse buitenlandminister Stef Blok in een persbericht.

“Dit Nederlandse initiatief stuurt een duidelijke boodschap. We vechten tegen de mensenhandel in Libië”, zei Blok. Hij benadrukte dat alle leden van de V-Raad de beslissing steunden, waaronder verschillende Afrikaanse landen én de Libische autoriteiten. “Die laatsten weten dat de criminele netwerken het land serieus destabiliseren.”

Schokkende documentaire

Eind 2017 toonde een shockerende documentaire van nieuwszender CNN beelden van Afrikaanse migranten die als slaven werden verkocht. Dat leidde tot internationale verontwaardiging. In maart vaardigde het Libische gerecht ruim tweehonderd aanhoudingsbevelen uit tegen Libische mensensmokkelaars en buitenlanders die betrokken waren bij de clandestiene immigratie naar Europa. In een vertrouwelijk document aan de V-Raad van februari schreven VN-experts dat de mensensmokkel in Libië is toegenomen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees