Procureur op proces rond dood thuisverpleegster: “Onbegrijpelijk dat verdediging vrijspraak vraagt”

Procureur op proces rond dood thuisverpleegster: “Onbegrijpelijk dat verdediging vrijspraak vraagt”

Foto: RR

Houthalen-Helchteren -

Hoewel er in de voorbije twee jaar schijnbaar akkoord werd gegaan met een internering voor de 48-jarige Lahcen M. uit Houthalen, die op 11 februari 2016 thuisverpleegster Lisette Meerten doodsloeg, heeft de verdediging blijkbaar het geweer van schouder veranderd. Dat bleek vrijdag uit het requisitoir van het openbare ministerie, dat de internering vroeg voor de veertiger. “Ik las met grote verbazing dat men nu de vrijspraak vraagt op basis van artikel 71 (onweerstaanbare dwang). Of anders vraagt men een nieuw deskundig onderzoek naar zijn geestestoestand, “ zei de procureur.

“Deze man is een bijzonder gewelddadig en gevaarlijk persoon wiens gedachtegang zeer ernstig verstoord was. Hij verklaarde dat hij een auto wilde stelen omdat politie in burger hem achterna zat. Hij leed op het ogenblik van de feiten en tijdens het onderzoek aan een ernstige geestesstoornis waardoor hij zijn daden niet kan controleren. Zijn persoonlijkheidsstoornis is zeer moeilijk te behandelen. Er wordt zeer weinig baat verwacht van enige behandelingsmogelijkheid. Hij is een gepsychopatiseerd type. In zijn urine zijn sporen van cocaïnegebruik en cannabis teruggevonden, maar die middelen hebben de feiten niet veroorzaakt, wel versterkt. Hij is in staat tot schijnaanpassingen of -gedrag. De onderliggende stoornis blijft aanwezig. Er is ook recidivegevaar. Deze man kan niet in de samenleving terugkeren, “ aldus de openbare aanklager.

“Bij een computer kan je de harde schijf wissen, maar bij een mens kan je die niet van vooraf aan weer opvoeden. De verdediging brengt geen elementen bij dat zijn toestand veranderd zou zijn. Wie wil de verantwoordelijkheid nemen om te beslissen dat hij in de samenleving mag terugkeren? Een terugkeer is volledig uitgesloten. Die bewuste dag in februari 2016 moest iedereen die zijn pad kruiste, het ontgelden. Het is onwaarschijnlijk dat iemand zoveel leed heeft kunnen veroorzaken. Ik heb alle begrip voor de vragen van de burgerlijke partijen, zoals hoe het mogelijk was dat hij vrij kon rondlopen. Ik heb er ook geen antwoord op. Hij is geïnterneerd geweest, maar men oordeelde dat hij kon re-integreren in de maatschappij. Het enige wat we kunnen doen, is hier uit leren en ervoor zorgen dat hij nooit nog een slachtoffer zal maken, “ besloot het openbare ministerie.

Advocaat Bert Partoens pleitte dat beklaagde Lahcen M. in zijn ogen gevaarlijker was dan de man die vorige week in Luik drie mensen doodde.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees