Pure Kafka: Maxime (18) slaagt in rijexamen, maar toch krijgt hij zijn rijbewijs niet

© ssj

De 18-jarige Maxime Timmerman slaagde in zijn rijexamens maar krijgt toch nog geen rijbewijs in Beersel. Hij deed zijn rijexamen namelijk net over de taalgrens, en de Vlaamse regelgeving blijkt strenger dan de Waalse. “Een absurde situatie”, vindt Maxime.

Jelle Scheper

Maxime, die in Dworp woont, had gehoopt om deze zomervakantie alleen te mogen rondrijden met zijn wagen. De tiener slaagde immers in zijn theoretisch en praktisch examen, maar kreeg op het gemeentehuis in Beersel te horen dat hij zijn rijbewijs pas begin september overhandigd zal krijgen.

Reden daarvoor is de verschillende regelgeving in Vlaanderen en Wallonië, een gevolg van de zesde staatshervorming, waardoor het behalen van een rijbewijs een bevoegdheid is van de gewesten. Vlaanderen maakte de regels strenger, met onder meer een stage van 9 maanden tot gevolg, tegen 3 maanden in Wallonië.

Maxime is perfect tweetalig, “maar ik beheers het Frans net iets beter.” Daarom legde hij zijn examens af net over de taalgrens in ’s-Gravenbrakel, nog geen 10 kilometer van zijn woonplaats. “In de rijschool in Waterloo kreeg ik al te horen dat er zich misschien wel eens een probleem zou kunnen stellen. Maar de gemeente verzekerde me dat alles in orde zou zijn, waarna ik mijn documenten heb binnengebracht.”

Scoutsleider

Nadien kreeg Maxime echter opnieuw een telefoontje van een medewerker van de gemeente, die liet weten dat zijn 3 maanden stage niet zouden volstaan en hij dus toch nog een paar maanden extra zou moeten wachten. “Ze hebben mij mijn papieren en geld teruggegeven. Nochtans zijn er in een vijftigtal gemeenten aan meer dan 100 personen die in dezelfde situatie verkeren, wel al rijbewijzen uitgereikt. In Beersel zijn er zo vier mensen, onder wie een vriend van mij.”

Tegen de situatie lopen al verschillende procedures voor de Raad van State. Maar Maxime gelooft niet dat hij nog voor 1 september zijn rijbewijs in zijn portefeuille zal kunnen steken. “Jammer, want als scoutsleider had ik mijn rijbewijs goed kunnen gebruiken op kamp, onder meer om boodschappen te doen of voor noodgevallen. Of om op mijn studentenjob te geraken. Nu moet ik altijd mijn moeder vragen om naast mij te zitten. Zij is ook de enige die mij mag begeleiden.”

“Administratieve vergissing”

Burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) zegt dat zijn diensten Maxime onmogelijk een rijbewijs kunnen geven. “Volgens Mobiliteit Vlaanderen voldoet hij voorlopig niet aan de regels van de Vlaamse rijopleiding, aangezien hij zijn 9 maanden stage nog niet voltooid heeft.”

“Het klopt dat er vier andere inwoners van Beersel in een gelijkaardige situatie wél hun rijbewijs zijn mogen komen ophalen. Dat was het gevolg van een administratieve vergissing, en zo zijn er in heel Vlaanderen ongeveer 150 rijbewijzen uitgereikt. Nu weten we dat het niet mag, dus gaan we het ook niet meer doen.”

“Jammer dat ministers niet rond tafel gezeten hebben”

Maar wat dan met die 4 uitgereikte bewijzen? “Wij kunnen als gemeente die 4 rijbewijzen ook niet terugvragen. Dat is de bevoegdheid van de federale overheid, maar die wil dat niet doen. De federale overheid is immers naar de Raad van State getrokken tegen de Vlaamse overheid over deze kwestie. Wat ik jammer vind, is dat de ministers van de drie gewesten blijkbaar niet rond de tafel hebben gezeten om tot een compromis te komen. Ik vind het voor alle duidelijkheid wel een goede zaak dat Vlaanderen de regels strenger heeft gemaakt.”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio