Neuzen niet meer in dezelfde richting bij bestuur middenstandsvereniging

VZD tijdelijk op non-actief: Destelbergen Loopt verdwijnt van de sportieve kalender

De VZD in betere tijden, met de drie koppels die het nieuwe bestuur uitmaakten. Foto: Geert Herman

Destelbergen - De Verenigde Zelfstandigen van Destelbergen (VZD) lassen een rustpauze in, onder meer door gebrek aan bestuursleden. "Nadat de oudere generatie bestuursleden enkele jaren geleden afhaakte, hebben we verder de kar getrokken met drie koppels", zegt voorzitter Mario Verschraegen van het gelijknamige sanitairbedrijf. "Een onhoudbare situatie, zeker voor festiviteiten in augustus: De andere vier bestuursleden zijn bovendien gedurende de zomervakantie in het buitenland en met ons twee alles in goede banen leiden is onmogelijk. Geen kermistweedaagse en geen Destelbergen Loopt dus dit jaar", klinkt het. Medebestuurslid Geert Gysel vindt dat zijn voorzitter te hard van stapel loopt. "Een aantal beweringen zijn fel gekleurd tot manifest onwaar".

Inwoners van Destelbergen merkten zeker al dat VZD zijn wagentje afhaakte: geen kerstboomverbranding, geen nieuwjaarsreceptie onder hun vleugels, geen lente-actie en binnenkort dus ook geen "Destelbergen Loopt" en geen evenement in het park naar aanleiding van het kermisweekend in augustus. "Een en ander betekent niet dat VZD stopt", aldus de voorzitter. "We gaan de situatie herbekijken na de verkiezingen en met het nieuw samengestelde gemeentebestuur zien wat we nog kunnen betekenen voor onze handelaars. Misschien stippelen we een nieuwe weg uit, of passen we bestaande initiatieven dan aan."

De samenwerking met schepen van lokale economie Rose Leirens (Open VLD) is steeds optimaal geweest, net als met de technische dienst", zegt Mario Verschraegen. "Maar mensen vinden die zich vrijwillig en puur uit idealisme inzetten voor de vereniging is moeilijk. Het moeten dan ook nog zelfstandigen zijn natuurlijk. Ik en mijn echtgenote hebben ook wel eens nood aan vakantie na een druk werkjaar."

Wat "Destelbergen Loopt" betreft, geeft de voorzitter nog mee dat het niet uitgesloten is dat het sportief evenement ooit nog terugkomt. "Met het nieuwe loopparcours is "Destelbergen Loopt" nog wat actief bezig, maar anderzijds zien we dat door de massale organisatie van dit soort wedstrijden het aantal lopers steeds vermindert. En ook wij zijn daar de laatste jaren niet van gespaard gebleven. Veel onkosten en veel tijdsinvestering dus, voor een beperkt aantal deelnemers."

Een ander verhaal horen we bij medebestuurslid Geert Gysel: "We zijn officieel nog altijd met zes, al kan daar binnenkort wel verandering in komen. Dat alles terugvalt op de voorzitter en zijn echtgenote is pertinent onwaar", reageert hij. "Alle bestuursleden hebben bij onder meer 'Destelbergen Loopt' veel inspanningen geleverd, al wordt niet elke inspanning even sterk geapprecieerd. Tien uur aan de pc werken heeft minder weerklank dan een uur nadars plaatsen. De twee meest succesvolle evenementen van vorig werkjaar zijn door Dominique De Pauw (partner van Gysel, nvdr) en door mijzelf getrokken. Dat de loopwedstrijd zou verdwijnen, is vooralsnog niet juist. De enige beslissing tot nu toe is dat die niet doorgaat in augustus. Ook over de kermistweedaagse zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. 'Destelbergen Loopt' - dat een dertigkoppige startersgroep begeleidt sinds de voorstelling van het nieuwe loopparcours - heeft overigens geen enkele link met VZD vzw, niet organisatorisch, niet financieel, niet juridisch. Er is geen enkele coördinatie, financiering of andere vanwege de Verenigde Zelfstandigen van Destelbergen", besluit het misnoegd bestuurslid. 

Wie zich ondertussen geroepen voelt om VZD nieuw leven te helpen inblazen, hetzij in het bestuur, hetzij in een werkgroep, zal met open armen ontvangen worden bij  Mario en Anneke Verschraegen. Volgens hen blijft de vereniging minstens tot na de verkiezingen op non-actief.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio