Hoe het komt dat er weer minder baby's geboren worden in Vlaanderen

Hoe het komt dat er weer minder baby's geboren worden in Vlaanderen

babies Foto: babies

Amper 65.308 kinderen zijn er vorig jaar geboren in Vlaanderen. Dat is het laagste cijfer in meer dan tien jaar. Voor het eerst krijgen vrouwen tussen 25 en 30 jaar minder kinderen dan vrouwen tussen 30 en 35 jaar. “Meisjes studeren langer, dus komen de kinderen later”, zegt demograaf Patrick Deboosere.

Het aantal geboorten in Vlaanderen daalde in 2017 met 2,2 procent tot 65.308. Dat is het laagste cijfer sinds 2005, blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Vooral in de uiteinden van Vlaanderen worden minder baby’s op de wereld gezet. In West-Vlaanderen waren er 4,5 procent geboortes minder, in Limburg 3,8 procent.

Vlaanderen kampt dus opnieuw met een zogenaamde “geboorterecessie”. Een jaar eerder was er nochtans een opflakkering van 0,8 procent. Die tendens zet zich dus niet door, maar niemand weet echt waarom. De grote migratiestroom droeg er alleszins een deel toe bij.

De reden van de daling in 2017 kennen we wel: het gedaalde vruchtbaarheidscijfer van vrouwen. Dat is het gemiddeld aantal kinderen die vrouwen krijgen in een kalenderjaar. In 2016 was dat nog 1,66 kinderen per vrouw, een jaar later maar 1,6. Voor vrouwen tussen 25 en 30 ligt het cijfer zelfs historisch laag. “Het is de eerste keer dat zij minder kinderen krijgen dan vrouwen tussen 30 en 35 jaar”, zegt woordvoerster Leen Dubois.

Volgens demograaf Patrick Deboosere (VUB) is dat een globale trend. “Meisjes studeren langer. Een relatie wordt uitgesteld. Als die er dan wel komt, willen koppels eerst genieten van elkaar. Kinderen komen dus later.”

Een tweede reden zijn de geboortecijfers van zo’n dertig jaar geleden. “Er zijn momenteel minder vrouwen tussen 30 en 35 jaar”, aldus Dubois. “In die leeftijdsklasse worden traditioneel heel wat kinderen geboren. Tussen 1983 en 1988 waren er dus ook minder geboortes.”

Bovendien krijgen ook vrouwen van niet-Belgische nationaliteit minder kinderen. Kind en Gezin stelde vast dat hun vruchtbaarheidscijfer met 0,08 daalde tot 2,5. Dat is nog altijd heel wat hoger dan dat van vrouwen met de Belgische nationaliteit (1,48).

Vergrijzing

Het lage geboortecijfer blijft de vergrijzing in de hand werken. “We worden makkelijk 80 jaar oud”, zegt Deboosere. “De groep ouderen groeit met elke nieuwe generatie. Als het aantal geboortes laag blijft, gaat de verhouding jongeren en ouderen nog een aantal jaren scheefgetrokken zijn.”

Toch is de daling niet per definitie slecht nieuws. “Integendeel zelfs”, zegt Deboosere. “Het is geen bedreigende evolutie, maar een bestaande tendens die zich doorzet. De bevolking groeit nog te veel en we hebben maar een beperkte oppervlakte.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees