FOTO. Zultse Kavita wil Frankrijk Belgische frieten leren smaken

Vlamingen weten al langer dan de term ‘French fries’ niet klopt. Niets is immers Belgischer dan onze nationale friet. Kavita De Coster uit Olsene trok met haar ouders naar Frankrijk en wil centraal Frankrijk daarvan overtuigen met haar Friterie Sparky.

Kavita De Coster is goed bezig met de Belgische frietcultuur over te brengen aan de Fransen. Toen ze van haar ouders vernam dat die, éénmaal op pensioen, zich graag zouden gaan vestigen in hun buitenverblijfje in Frankrijk, stond Kavita voor een voldongen feit. Ze woonde nog thuis en was bezig met het schrijven van kinderboeken. Haar tweede boek, ‘Sparky leert pottenbakken’, was wel juist uitgegeven maar Kavita wist dat ze van die opbrengst niet kon overleven.

Kavita ging op zoek naar een opleiding om iets zelfstandig te beginnen en haar ouders werden voor de derde maal verliefd op een oud ‘routehuisje’ langs de weg tussen Châtillon-Sur-Seine en Chaumont in de Bourgogne. Eén van de hobby’s van haar ouders is trouwens het opknappen van oude vervallen huisjes. Van wie het idee kwam weet niemand nog maar een Belgische frituur beginnen in het oude routehuisje leek iedereen een leuk idee. Het routehuisje kon, weliswaar met heel wat problemen, aangekocht worden. Het had geen officieel adres. In de aankoopacht spreekt men van “lieudit Champ au cheveau - Passage au niveau N° 35 à 21570 Brion-Sur-Ource.

Opleiding

Kavita ging, samen met haar vader, een opleiding ‘frituuruitbater’ volgen in Syntra  Oudenaarde, een jaar lang in het schooljaar 2016–2017. Geen simpele opleiding met onderwerpen als hygiëne, boekhouden, brandveiligheid, studie over de aardappel en snacks, bezoeken aan voedingsbeurzen, Lutosa en leveranciers, het leren bakken van de frieten en de snacks. Dan volgde nog een schriftelijk en mondeling examen boekhouden, een eindwerk, en nog een examen theorie en uiteindelijk ook nog het examen praktijk.

Het was tijdens het examen praktijk dat zowel Kavita als haar vader er van overtuigd raakten dat ze de rest van hun leven in een frituur wilden staan. De fantastische frituurgeuren, de hitte van de olie, het sidderen van de frieten, het bakken van de frikandellen en bouletten, ... Het bedienen van de klanten en het zien hoe zij genoten van de eerste frietjes. Beiden slaagden voor het examen. Kavita kreeg iets meer punten voor theorie en haar vader iets meer punten voor praktijk.

Tijdens het examen vernamen Kavita en haar vader dat de frituuruitbater waar het examen plaats had, ‘het Frietkotmysterie’ in Galmaarden, zijn friteuse (bakwand) zou vernieuwen. Op zondag had hij te veel klanten en kon hij niet snel genoeg frieten bakken. Hij had een nieuwe friteuse besteld en zou zijn oude friteuse overlaten. Kavita en haar vader namen het besluit om de oude friteuse over te nemen en deze te laten plaatsen in het oude routehuisje in Frankrijk.

Friterie Sparky

Op 31 mei 2018 werd de “auto-entreprise Friterie Sparky” opgericht en op 2 juni ging de Belgische frituur in Frankrijk officieel open. Geen mosterd, biefstuk en eieren met frieten, zoals de Fransen gewend zijn, maar Belgische frieten met mayonaise, frikandellen, bouletten, satés en kroketten. Garnaal–,  vlees- en kaaskroketten, dat kenden de Fransen blijkbaar niet. Ook frikandellen en bouletten waren nieuw voor hen. 

De opening was een groot succes. Alle burgemeesters van de omgeving waren aanwezig en ook heel wat buurtbewoners en perslui. Blijkbaar was men enorm blij dat er uiteindelijk toch nog iemand de lef had om iets op te starten in een streek die gedoemd lijkt uit te sterven. De jongeren aldaar vinden ter plaatse geen werk, verplaatsen zich naar de grotere steden in de omgeving en komen niet meer terug. 

Kavita sloeg haar (friet)tent op in het Franse departement Côte-d’Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Je vindt Friterie Sparky in 21570 Brion-Sur-Ource, langs de weg tussen Châtillon-Sur-Seine en Chaumont, route departementale D965, Route de Chaumont huisnummer 11.

Wie op reis gaat naar Frankrijk, weet alvast waar hij echte, onvervalste Belgische frietjes kan vinden.

Pottenbakken

Mama Terry Van Hoecke, de gekende pottenbakster uit Olsene, is Kavita gevolgd (of is het omgekeerd?) naar Frankrijk. Tijdens de zomer biedt zij in Frankrijk nog steeds weekcursussen pottenbakken met verblijf aan. Dit is dan hoofdzakelijk voor Belgen die een weekje komen pottendraaien (www.terryvanhoecke.fr)

Praktisch

Waar: Friterie Sparky, 11 Route de Chaumont, 21570 Brion-Sur-Ource, Côte-d’Or, Bourgogne, France.

Openingsuren: op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 12 – 14 u en 18 – 21 u, op zondag 12 – 14 u en op maandag 18 – 21 u.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio