Ouders waarschuwen voor ‘Fortnite’ nadat dochter (9) in therapie moet: “Ze plaste in haar broek omdat ze niet kon stoppen met spelen”

Ouders waarschuwen voor ‘Fortnite’ nadat dochter (9) in therapie moet: “Ze plaste in haar broek omdat ze niet kon stoppen met spelen”

Foto: Fortnite/ss

Een negenjarig meisje uit Groot-Brittannië volgt een afkickprogramma omdat ze zo verslaafd was geraakt aan het populairste videospelletje van dit moment: ‘Fortnite’. Haar ouders waarschuwen nu voor de gevolgen ervan: “Iemand moet ingrijpen voor het een echte epidemie wordt.”

Moeder Carol en vader Richard, die verder anoniem willen blijven om de identiteit van hun dochter te beschermen, zagen de eerste signalen van haar verslaving in maart. Toen speelde hun negenjarige dochter al een tweetal maanden het spel ‘Fortnite’.

“Op een gegeven dag kregen we een telefoontje van haar directeur om te vragen of alles wel oké was met haar”, vertelt Carol. “Ze was twee keer in slaap gevallen op school en haar punten gingen er plots op achteruit. Toen wij onze dochter nadien vroegen wat er aan de hand was, werd ze agressief. Iets wat ze nooit eerder gedaan had.”

Nadien zei het meisje dat ze ook te moe was om nog naar de turn- en balletlessen te gaan, terwijl ze anders zo gek was op sporten.

LEES OOK. Enorm populair maar o zo verslavend: wat is Fortnite en waarom zijn de jongeren er gek van?

Later merkten de ouders dat er iedere maand ongeveer 50 pond van hun bankrekening verdween, telkens betaald met de creditkaart. Ze riepen hun dochter opnieuw op het matje.

“Ze zei dat het waarschijnlijk iets te maken had met “enkele extra’s” die ze betaald had op ‘Fortnite’. Natuurlijk waren we boos en daarom beslisten we haar spelconsole in beslag te nemen. Daarop ging ze volledig door het lint en gaf ze mijn man zelfs een slag in het gezicht”, klinkt het.

Geplast in haar broek

Daarna ging het van kwaad naar erger. Ondanks het feit dat de ouders hun dochter grenzen oplegden van hoe lang en hoe vaak ze mocht spelen.

“Toen mijn man ’s nachts opstond, zag hij het licht in haar kamer branden”, vertelt moeder Carol. “Hij trof haar aan met een natte broek op een nat kussen. Zo zat ze als een zombie te spelen. Ze was zo verslaafd geraakt aan het spel dat ze niet eens gestopt was om naar het toilet te gaan om te plassen.”

De volgende ochtend gingen ze nogmaals met haar samen zitten. “Huilend vertelde ze ons dat ze de afgelopen twee maanden elke nacht had gespeeld. Ze wachtte telkens tot wij gingen slapen om dan op te staan en tot 5 uur ’s ochtends te spelen. Zo kon ze tot 10 uur per dag spelen, zonder dat wij er iets van wisten.”

Lees hieronder verder

Ouders waarschuwen voor ‘Fortnite’ nadat dochter (9) in therapie moet: “Ze plaste in haar broek omdat ze niet kon stoppen met spelen”

Intensieve therapie

Omdat de situatie niet langer houdbaar was, beslisten de ouders contact op te nemen met een specialist. Inmiddels volgt het meisje een intensief afkickprogramma met psychotherapie.

“De laatste maanden hebben tientallen ouders mij gecontacteerd omdat hun kind tekenen van verslaving toont aan het spel ‘Fortnite’”, getuigt therapeut Steve Pope. “Ik doe dit werk al dertig jaar en zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Ook de ouders waarschuwen voor de gevaren van het spel: “We hadden geen idee dat het spel zo verslavend was en dat het een gevaar zou vormen voor haar mentale gezondheid. Intussen gaat het beter met haar. Maar iemand moet ingrijpen en het spel bannen voor het een epidemie wordt.”

“Niet zo onschuldig”

Ook Vlaamse kinderen en tieners zijn zó in de ban van de game ‘Fortnite’ dat ze er nergens nog uitgepraat over raken, en sommigen uren zouden kunnen blijven doorspelen.

Maar zo populair het spel is, zo hard waarschuwen hulpverleners ook dat het niet onschuldig is. “Elke game is verslavend, maar ‘Fortnite’ bevat een aantal zeer specifieke gevaren”, klinkt het.

LEES HIER MEER. Waarom miljoenen kinderen en jongeren verslaafd zijn aan ‘Fortnite’: “Deze game ziet er misschien onschuldig uit, maar is dat allerminst”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees