Na uitvallen van kerncentrale van Doel: Franse stroom moet piekuren opvangen

Na uitvallen van kerncentrale van Doel: Franse stroom moet piekuren opvangen

Doel 4 ligt sinds zaterdagavond stil door een defect. Foto: Peter Hilz

Morgen zal er op piekmomenten 1.000 megawatt bijkomende elektriciteit worden geïmporteerd uit het buitenland omdat Doel 4 stil ligt.

Engie Electrabel heeft op de elektriciteitsmarkt bestellingen geplaatst voor 1.000 megawatt elektriciteit uit het buitenland. Die stroom zal worden geïmporteerd op de piekmomenten, rond 8 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds. Dat moet de uitval van Doel 4 wegens een technisch defect compenseren. Dat meldt netbeheerde Elia aan De Standaard.

Doel 4 ligt sinds zaterdagavond stil, maar sindsdien werd er geen elektriciteit uit het buitenland gehaald om dat op te vangen. Wel startte Engie Electrabel twee “open cycli” gascentrales op - dat zijn gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden. Wat later werden die centrales ingeruild voor twee gascentrales met gesloten cycli.

Samen met zon- en windenergie volstonden die centrales om het uitvallen van Doel 4 te compenseren. Maar morgen pakt Engie Electrabel het anders aan en koopt het stroom uit het buitenland. Daarbij gaat het om stroom uit Frankrijk, waarvan een aanzienlijk deel uit Franse kerncentrales komt, en uit Nederland. Die stroom uit Nederland is waarschijnlijk windenergie uit West-Duitsland.

“Morgen is de marktprijs van elektriciteit laag”, zegt Marleen Vanhecke, woordvoerster van Elia. “Vermoedelijk is het voor Engie Electrabel daardoor goedkoper om energie te importeren dan hun eigen centrales te laten draaien.”

De 1.000 megawatt komt bovenop 3.000 megawatt die morgen sowieso al uit het buitenland zou worden geïmporteerd. Het totaal stijgt zo naar een geïmporteerd vermogen van 4.000 megawatt op de piekmomenten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees