Mathieu van der Poel sprint Franse topspurter los uit het wiel en wint Ronde van Limburg

Mathieu van der Poel sprint Franse topspurter los uit het wiel en wint Ronde van Limburg

Foto: JEFFREY GAENS

Mathieu van der Poel heeft zondag de 67ste editie van de Ronde van Limburg gewonnen. In de straten van Tongeren was de veldritkampioen onder andere de Franse topsprinter Nacer Bouhanni te snel af. Het is de tweede keer dat de Nederlander de wedstrijd wint. Onze landgenoot Tim Merlier eindigde derde.

Het was Jimmy Janssens die met Senne Leysen en Olivier Pardini na 18 kilometer koers in de aanval trok. Wat verderop sloot ook David Boucher voorin aan en kregen we een kopgroep met vier renners. Het peloton liet vrij snel begaan waardoor het kwartet een maximale voorsprong van 7:30 kon uitbouwen. Een zestal met onder andere Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni trok even in de tegenaanval maar werd snel weer tot de orde geroepen door het peloton. Meteen werd door die actie de snelheid in de grote groep fiks opgedreven en slonk de voorsprong van de vier vroege vluchters zienderogen.

Voor de beklimming van de Burchtheuvel, op 55 kilometer van de finish, moest David Boucher zijn metgezellen laten rijden. Het peloton volgde daar op twee minuten van de drie overgebleven vluchters. Lasse Norman Hansen probeerde dan de kloof naar de kop van de wedstrijd te overbruggen. Hij slaagde daar evenwel niet in. Zo trokken Jimmy Janssens, Senne Leysen en Olivier Pardini de drie plaatselijke ronden, op en rond de Eeuwfeestwal van elk 11 kilometer, in met een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton. In de grote groep regelden de mannen van Cofidis en WB-Aqua Protect-Veranclassic het tempo. Bij het ingaan van de slotronde reed het drietal nog één minuut voor het peloton uit.

Op vijf kilometer van het einde smolt alles samen en maakte iedereen zich op voor een massasprint. Door het hoge tempo scheurde het peloton en trok een omvangrijke groep de slotkilometer in. In de daaropvolgende sprint haalde Mathieu van der Poel het voor de Fransman Nacer Bouhanni. De Nederlander van (Corendon-Circus) volgt daarmee Wout van Aert op als eindlaureaat van deze Ronde van Limburg.

Mathieu van der Poel sprint Franse topspurter los uit het wiel en wint Ronde van Limburg
Foto: JEFFREY GAENS

Combinatie weg-mountainbike blijft

“Ik probeerde het wiel te kiezen van Nacer Bouhanni. Maar dat wilden er nog wel anderen van onze groep. Ik werd echter perfect gepiloteerd door mijn teamgenoten en kon dan op het gepaste moment uit het wiel van Bouhanni komen en het zo halen”, gaf Mathieu van der Poel mee.

Over halfkoers was er een tegenreactie met onder andere Nacer Bouhanni, Guillaume Van Kiersbulck en Mathieu van der Poel. “We wilden de voorsprong van het viertal toch niet echt te groot laten worden, vandaar”, vervolgde Mathieu van der Poel. “Maar het peloton liet ons niet doen. Ik amuseer me daar nu eenmaal bij. Zo enkele korte inspanningen inlassen tijdens een wedstrijd. Dat zint me wel. Het is zo dat het hier meestal tot een sprint komt. Het was een beetje gokken maar ik posteerde me toch steeds netjes voorin. Ik ga nu nog wat wegkoersen rijden en daarna wat mountainbiken. Ik hou nu eenmaal van die afwisseling en dat maakt het allemaal heel leuk voor mezelf”, besloot Mathieu van der Poel.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.