Het Balanske zoekt sponsors voor bouw van dagcentrum voor volwassenen

Het Balanske zoekt sponsors voor bouw van dagcentrum voor volwassenen

Bert Van Der Stappen bij de locatie waar het nieuwe dagcentrum komt. Foto: fg

Houwaart / Sint-Joris-Winge / Tielt / Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem -

Naast de talrijke voorzieningen die Het Balanske nu al heeft, komt er een nieuwbouw die wordt ingericht als dagcentrum voor volwassenen. In de nieuwe vleugel zullen de gehandicapten kunnen deelnemen aan diverse ontspannende activiteiten.

Het GezinsActiviteitenCentrum Het Balanske breidt uit. De laatste hand wordt gelegd aan het ontwerp voor een extra nieuwbouw.

“We hebben de grond tussen de huidige gebouwen van Het Balanske en de parking van de GO-school kunnen aankopen en willen daarop een nieuwbouw optrekken”, zegt Bert Van der Stappen, voorzitter van de raad van bestuur. “Dat betekent dat er zowat 700 vierkante meter extra ruimte komt. In de nieuwe lokalen willen we een aantal voorzieningen onderbrengen. Bedoeling is dat we tegen 2020 starten met een dagcentrum voor volwassen personen met een handicap, die niet op de reguliere markt terechtkunnen. Een voorziening die nu nog niet tussen de vier randsteden beschikbaar is. We voorzien in een service en dienstverlening van 24 op 24 uur en dat zeven dagen op zeven."

In de dagopvang kunnen vijftien tot twintig mensen terecht, die twee of meerdere keren per week of wekelijks één keer ontspanning of een nuttig tijdverdrijf zoeken. De activiteiten worden aangepast aan de interesse en de motivatie van de personen die we opvangen. Er wordt gewerkt in groepjes van vier tot vijf mensen met dezelfde interesse.

“Het zullen stuk voor stuk mensen zijn die niet in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen. Ze zullen hier kunnen kiezen uit een ruim aanbod aan activiteiten, waaronder een bakkersatelier, een opleiding om ingeschakeld te worden als hulp in crèches, een sportatelier, een crea-atelier of ICT. Wij schakelen hiervoor gespecialiseerd personeel in”, zegt Van Der Stappen.

Benefietacties

Het gebouw zal bestaan uit een kelder en twee verdiepingen. Op de gelijkvloerse verdieping komt een crèche. Het dagcentrum komt op de eerste verdieping. Het vrijetijdscentrum blijft in de huidige lokalen.

De aankoop van de grond, de bouw en de uitrusting kosten Het Balanske handenvol geld. “Er zullen nog heel wat benefietacties nodig zijn om de kosten te dekken”, luidt het. “Het wordt een echte uitdaging om het nodige geld bijeen te krijgen. Daarom wordt ijverig gezocht naar bedrijven, firma's en sponsors die Het Balanske een steuntje in de rug willen geven.”

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de administratieve rompslomp.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio