Lotto-Soudal verbaasd over UCI-verbod op innovatief snufje: “Mag zonnecrème dan ook niet? En wat met Team Sky?”

Geen Speed Gel op de rennersbenen van Lotto-Soudal in de ploegentijdrit in de Ronde van Zwitserland. Vorige week had de spray die ‘waspoederbolletjes’ achterlaat en de luchtweerstand zou verminderen nog voor enige deining gezorgd in de Dauphiné. Of het daadwerkelijk met de spray te maken had, is onduidelijk, maar de ploeg zette er alleszins een zeer sterke ploegentijdrit neer. Maar intussen kreeg Marc Sergeant, ploegmanager van Lotto-Soudal, te horen dat de spray tot nader order verboden is. En dat verbod roept vragen op...

LEES OOK: Zus Belgische sportdokter zorgde voor ontdekking van de ‘Lotto-gel’: WAUW-gevoel toen het op varkens werd getest

“Ik kreeg een telefoontje van Jean-Christophé Péraud, de UCI-manager Materials and Equipment”, aldus Sergeant. “Hij zei me dat het niet mag, dat ze de materie gaan onderzoeken en dat het reglement – met de Tour voor de deur – de volgende weken wordt aangepast.”

Wat met Sky?

Het verbod op dit innovatieve snufje zorgt bij Lotto-Soudal voor vragen. Sergeant vergelijkt het met de opmerkelijke pakken waarmee Sky vorig jaar in de Tour uitpakte. “Ik heb Péraud gezegd dat Sky wel nog altijd met die pakken rijdt. Ook daar zijn er stroken op de schouders en armen ingewerkt om bij hoge snelheid de luchtweerstand te verminderen. Ook dat zou hij aanpakken, maar Péraud vindt dat we niets mogen aanbrengen aan de benen met de bedoeling daardoor sneller te rijden. Maar mijn vraag is dan: mag zonnebrandcrème of modder ook niet? In het huidige reglement staat het alvast niet.”

Wat met Froome?

Ook de snelheid van de ingreep verbaast Sergeant. “In drie dagen is de UCI eruit dat Speed Gel niet mag, maar het salbutamol-dossier van Froome sleept al sinds het WK van vorig jaar aan. Ik vind dat allemaal een beetje vreemd. Krijgen we geen afdoend antwoord, dan trekken we er misschien mee naar de Tour.”

LEES OOK: Misnoegde André Greipel is ontgoocheld in Lotto-Soudal: “Ik lead-out? Ik ben sprinter. Punt”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.