Kwart van Belgen bereid van werk te veranderen om minder lang onderweg te zijn

Kwart van Belgen bereid van werk te veranderen om minder lang onderweg te zijn

Foto: BELGA

Een kwart van de Belgen zou van job veranderen om minder lang onderweg te zijn. Dat blijkt uit een barometer van het dienstverleningsbureau Partena Professional. Bij de beroepsactieve jongeren komt dit cijfer zelfs op 32 pct. De resultaten van de studie komen uit een steekproef bij duizend beroepsactieve Belgen, uitgevoerd in mei door onderzoeksbureau iVOX op vraag van Partena.

Meer dan een kwart (26 pct) van de beroepsactieve Belgen vindt dat ze ver weg wonen van hun werk. Wanneer ze langer dan een uur onderweg zijn van thuis naar het werk, stijgt dit cijfer naar 84,3 pct.

Zestien pct van die Belgen zou een deel van het maandloon opgeven voor een job dichter bij huis, gemiddeld 129 euro. Wie langer dan een uur onderweg is, wil gemiddeld 177 euro nettoloon opgeven.

“De resultaten van deze studie tonen aan dat we ons op een kantelmoment bevinden, waarbij een pak mensen er ernstig over denkt dichter bij huis te werken”, zegt Wim Demey van Partena Professional. “Een duidelijke oproep aan bedrijven die nieuw talent en vooral jongeren willen aantrekken op de arbeidsmarkt.”

In het algemeen is een op de tien Belgische werknemers langer dan een uur onderweg naar zijn werk. Vier op de tien zijn langer dan een halfuur onderweg, en iets meer dan twee op de tien beroepsactieve Belgen zijn minder dan een kwartier onderweg.

Uit de cijfers van Partena blijkt dat de Belgische woon-werkafstand gemiddeld 21 km bedraagt. De grootste pendelaars zijn Limburgers, met een gemiddelde van 43 km per dag, gevolgd door de West-Vlamingen (31 km) en inwoners van de provincie Namen (28 km). Brusselaars blijken het dichtst bij huis te werken, met een gemiddelde woon-werkafstand van 8 km.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees