Wordt dit de eerste man die verder springt dan negen meter? Belgisch recordhouder spreekt zich uit

Wordt dit de eerste man die verder springt dan negen meter? Belgisch recordhouder spreekt zich uit

Foto: REUTERS

Juan Miguel Echevarria, onthoud die naam! De 19-jarige Cubaan sprong zondag in het Zweedse Stockholm met een zuchtje teveel aan rugwind maar liefst 8m83 ver. Nationaal recordhouder Erik Nys (44) ziet in Echevarria de eerste man die de magische grens van negen meter kan doorbreken maar waarschuwt tegelijk voor te hoge verwachtingen. “Hij moet toch nog bewijzen dat het geen lucky shot was.”

Erik Nys is nationaal recordhouder verspringen. In 1996 sprong hij 8m25 ver, geen landgenoot deed ooit beter. Vandaag volgt Nys - vertegenwoordiger voor de firma Albintra - de sport vanop afstand. De sprong van de jonge Cubaan is hem niet ontgaan. “De combinatie van leeftijd en afstand maken zijn sprong heel uitzonderlijk”, aldus Nys. “Met 8m83 blijf je uiteindelijk maar 17 centimeter verwijderd van die magische grens van negen meter. Van iemand van negentien jaar mag je verwachten dat hij nog groeimarge heeft. Als ik naar mezelf kijk: na mijn negentiende is er toch nog zo’n dertig tot veertig centimeter bijgekomen. Al moet je natuurlijk naar de omstandigheden kijken: ik was als negentienjarige nog niet zo lang bezig met verspringen en was lichamelijk nog niet helemaal volgroeid. Het is best mogelijk dat deze jongen al heel lang bezig is met verspringen en dat hij lichamelijk al wel volgroeid is.”

Dat de sprong met een teveel aan rugwind werd gerealiseerd, stoort Nys niet. “Het gaat uiteindelijk over 0,1m/sec. Daar win je geen centimeters mee. Met een reguliere rugwind van 2,0m/sec was hij volgens mij even ver gesprongen.”

Magische grens?

Met een sprong van 8m83 komt de magische grens van negen meter plots weer akelig dichtbij. Nys: “Maar hij moet wel nog bevestigen. Veel van die verre sprongen, bleken achteraf lucky shots te zijn. Bob Beamon (8m90 in 1968)? Lucky shot! Mike Powell (8m95, wereldrecord)? Lucky shot. Slechts één man sprong regelmatig in de buurt van die grens en dat was Carl Lewis. Als ik zie dat de tweede beste sprong van Echevarria ‘slechts’ 8m53 bedraagt…. Hij verbetert zijn persoonlijk record met maar liefst dertig centimeter. Dan heb ik het gevoel dat dit een toevalstreffer was. Hij zal nog moeten bevestigen. Anderzijds: die leeftijd en die afstand… Dan vermoed ik dat hij ooit onder ideale omstandigheden voorbij die negen meter zal springen.”

Wordt dit de eerste man die verder springt dan negen meter? Belgisch recordhouder spreekt zich uit
Erik Nys zelf in actie Foto: Photo News

En dat mag uiteindelijk niet verbazen, vindt Nys. “De kwaliteit van de trainingen, de trainingstechnieken, de aard van het materiaal… Alles is enorm geëvolueerd. Een voorbeeld: als wij vroeger onze trainingen wilden filmen, hadden ze daar een camera van tien kilogram voor nodig, met enkele vage beelden als resultaat. Nu filmen ze alles met de gsm en krijg je de beste beelden die ze in alle mogelijke richtingen en snelheden kunnen bekijken. Alles is zoveel anders geworden. Dus mag je eigenlijk niet verrast zijn, mocht die grens van negen meter bereikt worden.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.