Slachthuis Geel gaat opnieuw open: “Beslissing minister niet afdoende gemotiveerd”

Slachthuis Geel gaat opnieuw open: “Beslissing minister niet afdoende gemotiveerd”

Foto: BELGA

Geel -

De Raad van State schorst de beslissing van minister Ducarme om het slachthuis in Geel te sluiten. Dat besluit was “niet afdoende gemotiveerd”, zo meldt Belga.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) sloot het slachthuis eind mei omwille van problemen met hygiëne en infrastructuur. Maar volgens de Raad van State wijkt de beslissing af van een gunstig advies van de beroepscommissie van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en is ze “niet afdoende gemotiveerd”. “De minister houdt vooral rekening met negatieve elementen uit het verleden en niet met recentere inspanningen die werden verricht om de situatie van het slachthuis te verbeteren”, aldus de Raad van State.

Tekortkomingen

Onderzoekers van Thomas More stelden eerder deze maand bij aangekondigde controles in 31 slachthuizen geen grote of systematische schendingen van dierenwelzijn vast. Toch zien ze in elke fase van het verwerkings­proces stevige tekortkomingen. Zo is de bedwelming van de dieren “niet 100 procent”: zeven van de elf runderslachthuizen slaagden er niet in om alle runderen bij een eerste schot het bewustzijn te doen verliezen.

Alle onderzochte slachthuizen gebruikten ook een elektrische prikkelaar om runderen vooruit te drijven. Die prikkelaars zijn niet verboden, maar het gebruik ervan is alleen als laatste middel toegelaten. De onderzoekers vinden de slachthuizen daarnaast te luid en klagen ook de confrontatie met bloed, bloederig water en het zien van dode karkassen door levende dieren aan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees