Dader kwakt meer dan 50 natte proppen tegen gevel

Onverlaat bekogelt pas geverfde gevel café met proppen nat papier

Eveline en Filip zijn dit soort pesterijen meer dan beu. Foto: fmr

Izegem -

Café 't Elfde Gebod in Izegem werd zopas in een nieuw jasje gestopt, maar lang hebben de uitbaters er niet van kunnen genieten. Een vandaal bekogelde de pas geschilderde zijgevel met meer dan 50 proppen nat papier. “Ziekelijk”, vindt cafébaas Filip Vanacker.

Om de zes jaar krijgen café-uitbaters van de Brouwerij De Brabandere de mogelijkheid om hun kroeg op te frissen. Een kans die ook Filip Vanacker en Eveline Demierbe van café 't Elfde Gebod op het Kerkplein in Izegem grepen.

Op kosten van de brouwerij werd de gevels van het café twee weken geleden volledig herschilderd. “Een week zijn ze ermee bezig geweest”, zegt Filip. Het resultaat mocht er zijn en de uitbaters waren tevreden. Tot Filip vorige vrijdag onderaan de zijgevel plots twee witte proppen op de grond zag liggen. “Ik vreesde eerst dat het de nieuwe verf was die afbladderde”, zegt de uitbater. “Maar toen ik dichterbij ging kijken bleek dat de muur vol hing met proppen.”

Acht meter hoog

Het ging wellicht om nat wc- of keukenpapier dat tegen de muur werd gegooid. De dader had zich goed uitgeleefd, want hij gooide meer dan 50 proppen tegen de pas geverfde gevel. “Opvallend is dat ze allemaal op zo'n acht meter hoogte hangen. Daarom vermoed ik dat ze niet vanaf de grond zijn gegooid, maar vanuit de appartementen die aan de gevel palen. Ook de politie denkt in die richting.”

Filip en Eveline dienden in ieder geval klacht in. Wie het vandalisme pleegde en waarom weten ze niet. Filip denkt dat het gebeurde toen de verf nog aan het drogen was. “Het is puur vandalisme of jaloezie. Het zijn ziekelijke mensen die zoiets doen. Op de duur zou je de moed verliezen. Je doet alles om je café piekfijn in orde te brengen en dan maak je zoiets mee.”

Eieren

Het is niet de eerste keer dat de uitbaters met vandalisme te maken krijgen. Een paar jaar geleden bekogelden jongeren op de fiets het café al eens met eieren. “Ze vlogen tegen het venster en de gevel en dat terwijl we open waren en er gasten aanwezig waren.”

Ook kleine diefstallen zijn schering en inslag: sangrialepels, wc-papier, Duvelglazen, zout- en pepervaatjes, zelfs plantjes uit de bloembakken. “Zo waren er op 31 oktober eens zes winterharde plantjes verdwenen. Mooi met een mes uit de bloembak gesneden, wellicht om de dag erna met wortel en al op het kerkhof te planten”, zucht Filip. “En tijdens de batjes waren al snel zestien van die sangrialepels gestolen. Aan 2,5 euro per stuk lopen de kosten snel op.”

De gevel die nu werd bekogeld, zal opnieuw moeten worden geschilderd. De brouwerij zal woensdag iemand sturen om de proppen te verwijderen en de muur een nieuwe laag verf te geven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio