Reisoperatoren rekenen duurdere olieprijs massaal door: vliegvakantie kost gezin tot 160 euro extra

Reisoperatoren rekenen duurdere olieprijs massaal door: vliegvakantie kost gezin tot 160 euro extra

Foto: © Zoonar/Markus Mainka

Wie deze zomer een vliegvakantie met TUI of Thomas Cook heeft geboekt, betaalt een pak meer dan voorzien. Door de fors gestegen olieprijs rekenen beide touroperators een extra brandstoftoeslag aan. Voor een gemiddeld gezin kan dit een meerprijs van 160 euro betekenen.

Voor vakantiegangers die in augustus met het vliegtuig vertrekken, rekent Thomas Cook-dochter Neckermann (heen en terug) 24, 32 of zelfs ruim 40 euro extra aan per persoon. Voor een gezin met twee kinderen dat bijvoorbeeld het vliegtuig neemt naar Egypte of Tenerife betekent dat een meerkost van ruim 160 euro.

“De prijzen van de vliegvakanties worden berekend wanneer de catalogus verschijnt, eind september of begin oktober. Daarna worden de prijzen constant gemonitord, en als de olieprijzen boven een bepaalde drempel stijgen, ook aangepast”, verduidelijkt Klaartje Devreese, woordvoerster van Thomas Cook Belgium.

Thomas Cook is niet de enige maatschappij die een prijsherziening doorvoert. Ook rivaal TUI voert een brandstoftoeslag in. “In juli rekenen we een toeslag aan van 3 tot 13 euro per persoon”, zegt woordvoerder Piet Demeyere. Voor augustus kan dat oplopen tot 26,8 euro.

Een verklaring voor dat verschil? “Wellicht heeft men bij TUI de transportprijzen eind september hoger ingeschat dan wij, waardoor ze nu minder extra moeten aanrekenen”, reageert Thomas Cook daarop.

De brandstoftoeslag is bij de meeste reisoperatoren en luchtvaartmaatschappijen contractueel vastgelegd. Bij de berekening wordt onder meer rekening gehouden met de afstand van een vlucht en eventuele overstappen. De basisregel is: hoe verder u vliegt, hoe hoger de brandstoftoeslag.

”Soms in voordeel van de klant”

Bij Neckermann, dat zijn klanten vorige week op de hoogte bracht van de toeslag, wordt een prijsherziening pas toegepast “indien de kostprijs van de kerosine met meer dan 15 procent varieert én een bijkomende schijf van 20 euro wordt overschreden”. Die drempel is inmiddels ruim bereikt. De olieprijs is sinds vorige zomer met ruim 60 procent gestegen. De productiebeperking sinds begin 2017 en de sancties tegen Iran hebben de vrees voor een olietekort sterk doen toenemen. Daardoor steeg de olieprijs eind mei zelfs even boven de 80 dollar, de hoogste koers in drie jaar.

Piet Demeyere van TUI benadrukt dat de olieprijs soms ook in het voordeel van de consument speelt. “Bij een sterk dalende olieprijs krijgen de klanten een deel van hun geld teruggestort.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees